SIRE wil taboe psychische ziekte doorbreken

Een telefonische hulplijn voor mensen die te maken hebben met iemand die psychisch ziek is. Op die manier probeert de Stichting Ideële Reclame (SIRE) het taboe op ziektes als depressie, psychose of burn-out te doorbreken. Het zou gemakkelijker moeten worden om te praten over een dergelijke aandoening, hoopt de organisatie.

Veel mensen vinden het moeilijk om een gesprek aan te knopen met iemand die psychisch ziek is, terwijl een gesprek de zieke juist zou helpen om beter te worden. Door er niet over te praten, kan het probleem zelfs groter worden. 'Verschillende studies tonen aan dat een gebrekkige omgang met mensen die een psychische aandoening hebben bij hen uiteindelijk kan leiden tot werkloosheid, een klein sociaal netwerk, mindere kwaliteit van leven en lage zelfachting', weet SIRE uit onderzoek.

Voor de hulplijn (0900-0727) heeft de stichting mensen gezocht die zelf ervaring hebben met bijvoorbeeld een angststoornis, schizofrenie, ADHD of autisme. Zij bemannen de telefoon en krijgen daarbij zelf begeleiding van de Stichting 'Samen Sterker tegen Stigma'. Na afloop van de campagne, in oktober, wordt de hulplijn overgedragen aan het Landelijk Platform GGZ.

Naast de hulplijn voert SIRE ook campagne met radio- en tv-spots en advertenties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden