Sir Paul als poet laureate?

Ted Hughes is dood, dus Groot-Brittannië zoekt een nieuwe Poet Laureate, die heugelijk dan wel droevig koninklijk nieuws kan larderen met een fraai gedicht....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Van minister Mo Mowlam kwam het voorstel McCartney (56) te benoemen. Volgens Mowlam wordt het tijd voor een people's poet, wiens werk door Jan-en-Alleman kan worden gereciteerd. En wie kent niet Michelle, ma belle?

Uit een opinie-onderzoek van The Guardian bleek dat het Britse volk Mowlam steunt. Althans, dat deel van het volk dat überhaupt in de benoeming van een nieuwe hofdichter is geïnteresseerd. Want van de 1222 ondervraagden zeiden er 760 geen voorkeur te koesteren, of geen idee te hebben waar de ondervrager het over had.

McCartney kreeg de meeste stemmen, 219. Maar hij wordt het vermoedelijk toch niet. In literaire kringen wordt sterk getwijfeld aan de waarde van zijn dichterschap. Bovendien schijnt premier Blair, die de koningin van een lijst kandidaten moet voorzien waarna ze haar keuze zal bepalen, het ook niet in Sir Paul te zien zitten.

Poet laureaten worden in Engeland benoemd sinds de regering van James I (1603-1625). Het salaris bedraagt sinds 1692 honderd pond per jaar plus een kist wijn. Befaamde poet laureates waren Alfred, Lord Tennyson (onder koningin Victoria), William Wordsworth, en John Betjeman, de voorganger van Hughes.

Ook een tamelijk bekende was John Wilmot . Nadat hij in 1673 het verzoek had ontvangen voor een lofzang op koning Charles II, kwam hij met een gedicht waarin diens seksuele prestaties belachelijk werden gemaakt.

Alle hofdichters waren man en blank. Dus, vinden sommigen, moet het nu maar eens een vrouw worden,of een zwarte dichter. Vrouwelijke gegadigden zijn Wendy Cope en Carol Ann Duffy, tot de niet-blanke mannelijke kandidaten behoren Jamaicaan James Berry en de West-Indische Derek Walcott.

Maar volgens de bookmakers maken traditionele gegadigden toch weer de grootste kans. Nummer één is Andrew Motion, vriend van Hughes en hoogleraar creatief schrijven aan de universiteit van East-Anglia (6-4). Op twee (7-2) staat James Fenton, hoogleraar poëzie in Oxford. Seamus Heaney, een van de weinigen van wie nog wel eens een gedicht gelezen schijnt te worden, staat genoteerd voor 8-1 - één pond inzet, acht pond terug.

Overigens gaan er ook stemmen op om de archaïsche functie maar helemaal af te schaffen. Criticus Auberon Waugh: ' Dichters moeten hun spul verkopen en opnieuw leren hoe ze hun publiek moeten vermaken.' Dichter Craig Raine is in elk geval niet geïnteresseerd. 'Laten we ermee ophouden. Voor Ted Hughes en John Betjeman is het toch één lange lijst van mislukkelingen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden