Sir Nick en Dame Janet? Niet iedereen is blij met de Britse lintjesregen

Nick Clegg mag zich vanaf het komende jaar Sir Nick noemen. De voormalige leider van de Liberaal-democraten is een van de bekende Britten die binnenkort door de koningin zullen worden geridderd. Traditioneel zorgen de jaarlijkse New Years Honours voor discussie. Nigel Farage, die wederom is gepasseerd ondanks zijn baanbrekende rol bij de Brexit, zei mokkend dat de meeste ridderordes worden gegeven voor 'verdiensten aan de gevestigde orde'.

Patrick van IJzendoorn
Nick Clegg, de voormalige leider van de Liberaal-democraten Beeld ap
Nick Clegg, de voormalige leider van de Liberaal-democratenBeeld ap

De eer die Clegg ten deel valt is niet onomstreden. Critici hebben erop gewezen dat de voormalige vicepremier door het breken van een belangrijke verkiezingsbelofte (het afschaffen van de studiegelden) heeft bijgedragen aan de teloorgang van zijn partij. Ook zijn onvermoeibare strijd om de Brexit een halt toe te roepen werd niet overal gewaardeerd. De huidige leider van de Liberaal-democraten, Vince Cable, is overigens al geridderd.

Theresa May heeft het uitdelen van de titels 'Sir' en 'Dame' aangegrepen om haar zwakke positie te versterken. Zo kunnen invloedrijke Conservatieve parlementariërs een uitnodiging van Buckingham Palace verwachten voor de ceremonie, die door koningin Elizabeth of haar oudste zoon prins Charles zal worden verricht. Bij haar aantreden had May nog gezegd dat ze een einde wilde maken aan de vriendjespolitiek bij de lintjesregen.

Een knighthood zal ook ten deel vallen aan de hoge belastingambtenaar die onlangs een jacht heeft geopend op zakenlieden die de Brexit-campagne financieel hebben gesteund - een actie waarover minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zijn afkeer heeft uitgesproken. Omstreden is ook de titel voor het hoofd van de Britse universiteiten, Janet Beer, die zich hard heeft gemaakt voor de volgens sommigen absurd hoge salarissen van universiteitsbestuurders.

De Britse premier Theresa May Beeld epa
De Britse premier Theresa MayBeeld epa

In de categorie entertainment krijgen Bee Gees-zanger Barry Gibb en Beatles-drummer Ringo Starr waardering voor hun bijdragen aan de popmuziek. Algemene instemming kreeg het besluit om kiezersonderzoeker John Curtice voortaan door het leven te laten gaan als Sir John. Deze politicoloog staat bekend om zijn exacte voorspellingen bij verkiezingen. Er bestaat zelfs een Twitteraccount dat melding maakt van televisieoptredens van de 64-jarige hoogleraar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden