Sintnicolaas ook zonder topvorm in spoor elite

atletiek


ek indoor

parijs - De persvoorlichter van de Atletiekunie hield de Nederlandse vlag al gereed voor de ereronde. Een medaille leek Eelco Sintnicolaas niet te kunnen ontglippen. Maar de vlag moest ongebruikt worden opgevouwen na de 1000 meter. Sintnicolaas kwam na het slotonderdeel van de zevenkamp een halve seconde (drie punten) tekort voor het brons.


Het was een flinke tegenslag voor de 23-jarige atleet, die als titelkandidaat naar de EK indoor in Parijs was gekomen. Die status wist hij slechts waar te maken bij het polsstokhoogspringen en het kogelstoten. Op de overige vijf onderdelen (60 meter en 60 meter horden, ver- en hoogspringen en de 1000 meter) miste hij de soepele vorm die hem vorig jaar bij de EK atletiek op de tienkamp naar het zilver bracht.


De atleet en zijn trainer Vince de Lange probeerden troost te putten uit het Nederlandse record. Met 6175 punten overtrof Sintnicolaas het oude record van Chiel Warners uit 1999 met 104 punten. Dat was vooral opmerkelijk gezien de matige vorm waarin hij verkeerde. 'Als dit mijn basis is, dan zit er nog veel meer in', zei Sintnicolaas.


De Lange weet de tegenvallende fysieke gesteldheid van zijn pupil aan een stevige griep, die hem vier weken geleden negen dagen uit de trainingszaal hield. Op de sprintonderdelen ontbrak de scherpte. Op andere onderdelen moest hij hard werken. Vaak kwam hij pas in de derde poging tot een acceptabele sprong of worp.


Na de vier onderdelen op de eerste dag stond Sintnicolaas in het tussenklassement slechts tiende. Hoewel hij toegaf dat het niet lekker liep, hield hij de moed er in. Met een goed resultaat bij zijn beste onderdeel, het polsstokhoogspringen zou hij weer meedoen om de medailles. '230 punten verschil met de nummer één, dat is 70 centimeter met de polsstok', rekende hij voor.


De voorspelling zat er niet ver naast. Sintnicolaas keerde dankzij zijn behendigheid met de vijf meter lange, zwarte stok van carbon uit schijnbaar geslagen positie terug. Voor de meeste meerkampers is 5 meter de limiet. De atleet uit Apeldoorn zeilde over 5.50 en steeg prompt naar de derde plaats in het tussenklassement.


Hij scoorde met zijn hoogste sprong 1067 punten, een onwaarschijnlijk aantal. Op de meerkamp staat 1000 punten gelijk aan de perfectie. Hij was de enige atleet die op een van de zeven onderdelen meer dan 1000 punten behaalde.


Ondanks dat sublieme resultaat liep ook het polsstokhoogspringen minder gemakkelijk dan Sintnicolaas had gehoopt. Hij ging soepel in zijn eerste beurt over 5.20, zijn aanvangshoogte. Maar op 5.40 beging hij twee missers. In zijn derde en laatste poging schampte hij nog de lat. Hij schreeuwde het uit, omdat hij dacht dat de lat zou vallen. Het zou het einde van zijn medaille-aspiraties hebben betekend. Ook op 5.50 had hij drie pogingen nodig.


Hoewel Sintnicolaas na het polsstokspringen weer meedeed om de prijzen wist hij dat het zwaar zou worden. Hij heeft een hekel aan de 1000 meter. Bovendien voelde hij zich doodmoe. 'Na polsstok voelde ik me alsof ik de 1000 meter al gelopen had', zei hij.


Op de slotafstand moest Sintnicolaas de slag om het brons uitvechten met de meest ervaren deelnemer in Parijs, wereldrecordhouder tienkamp en drievoudig Europees kampioen indoor Roman Sebrle. Hij moest de 36-jarige Tsjech ruim 2 seconden voorblijven.


Sintnicolaas verbeet zijn weerzin tegen de diepe verzuring die tijdens de vijf rondjes optreedt. Maar Sebrle verloor hem geen moment uit het oog en hield de schade beperkt tijdens de lange eindsprint in de laatste bocht. De Tsjechische routinier lag huilend van pijn en geluk op de grond nadat hij het brons had veilig gesteld.


Met een persoonlijk record van 6020 punten eindigde Ingmar Vos verrassend als vijfde. De titel ging naar de Wit-Rus Andrei Krauchanka, die bij het EK outdoor van 2010 nog als derde eindigde achter Sintnicolaas.


'Ik heb het brons niet op de 1000 meter verloren. Ik had die punten veel eerder moeten pakken', analyseerde Sintnicolaas nuchter. Zijn trainer keek al snel weer vol optimisme vooruit. 'Er zijn ergere dingen dan het brons van de 36-jarige wereldrecordhouder te verliezen. Eelco heeft laten zien dat hij tot de Europese top behoort, zelfs als hij niet in topvorm is. Zijn tijd komt echt nog wel.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden