Sinterklaasjournaal gaat er dit jaar 'heel anders' uitzien

Het Sinterklaasjournaal gaat er dit jaar 'heel anders' uitzien. Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met acht betrokkenen. In het NTR-programma, vanaf woensdag te zien op NPO3, zullen pieten meedoen met veel verschillende kleuren, ook zwarte. 'Met dit scenario zetten we een betekenisvolle stap in de goede richting', zegt een teamlid.

Presentatrice Dieuwertje Blok en Erik van Muiswinkel, die eerder dit jaar zich terugtrok als Hoofd Piet uit protest tegen het gebrek aan veranderingen rond Zwarte Piet bij het Sinterklaasjournaal. Beeld anp
Presentatrice Dieuwertje Blok en Erik van Muiswinkel, die eerder dit jaar zich terugtrok als Hoofd Piet uit protest tegen het gebrek aan veranderingen rond Zwarte Piet bij het Sinterklaasjournaal.Beeld anp

Volgens de makers is het een helse klus om een breed publiek tevreden te stellen, nu de discussie over Zwarte Piet zo hoog is opgelaaid. Ze gaan nog niet zo ver als RTL, dat alleen roetveegpieten inzet.

De NTR wil niet voorop lopen maar weerspiegelen wat er leeft in de maatschappij. Er is steeds meer steun voor verandering, maar het merendeel van de samenleving is tegen drastische aanpassingen van Piet, blijkt uit enquêtes.

Eind 2014 oogstte het Sinterklaasjournaal lof voor de introductie van roetveegpieten. Tv-recensenten, critici van Zwarte Piet en meerdere medewerkers van het programma waren enthousiast. Maar in een deel van de samenleving werd gemopperd over 'gemorrel aan een Nederlandse traditie'. Eind 2015 waren anderen ontevreden, omdat een 'stap terug' werd gezet richting Zwarte Piet.

'Aanpassing Zwarte Piet legt machtsstructuur bloot'

RTL vervangt Zwarte Pieten door roetveegpieten. De Volkskrant peilde de reacties op de maatregel van RTL. 'Die roetvegen zijn eigenlijk wel een mooie oplossing.'

Vertrek prominente medewerkers

Dit voorjaar trokken drie prominente medewerkers van het tv-programma zich terug: Erik van Muiswinkel, Dolores Leeuwin en Jochem Myjer. De eerste twee pleitten vergeefs voor snelle veranderingen van Piet, Myjer had er 'geen lol meer in'.

Andere teamleden die twijfelden hakten de knoop door in juni, op basis van de hoofdlijnen van het nieuwe script. Ze blijven allemaal. 'Ik kan mezelf nu recht in de spiegel aankijken, dat was een jaar geleden lastig', vertelt een betrokkene die moeite heeft met Zwarte Piet maar toch doorgaat.

Bob 'Pietje Precies' Fosko licht alvast een tipje van de sluier: 'Het verhaal moet een verrassing blijven. Maar iedereen zal merken dat de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen wordt. Deze keer neemt het Sinterklaasjournaal de handschoen op.'

Lees in de Volkskrant van dit weekeinde de reconstructie van het turbulente jaar van Het Sinterklaasjournaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden