Sinterklaasboeken

Je eigen draai aan het sinterklaasverhaal geven valt niet mee. In de stapel sinterklaasboeken van dit jaar springen 'Aadje Piraatje' en 'Sint en de pakjesdief' eruit.

Marjet Huiberts en Sieb Posthuma: Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas

Gottmer; 24 pagina's; € 3,95 (vanaf 4 jaar).


Het verbeelden van de Sint moet een van de eervolste maar ook lastigste opdrachten zijn voor een kinderboekenillustrator. De symboliek van de Sint, gecombineerd met diens verpletterende sterrenstatus - daar kun je nauwelijks tegenop.


En kijkt er nog wel iemand écht naar je werk, zodra dat gouden kruisje op rood blazoen aan de horizon verschijnt?


Meestal kiezen schrijver en illustrator voor een veilige optie: de introductie van een nieuw Pietje, zoals Youp van 't Hek doet in


Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje


JJ (Leopold, € 10,95, vanaf 4 jaar). Het verscheen eerder als koffiepuntenproject bij een bekend merk en daar had het wel bij mogen blijven. Van 't Heks verhalen voor kinderen zijn gemakzuchtig lollig en oubollig van toon; dit sinterklaasverhaal vormt daar geen uitzondering op. Penseelwinnares Marije Tolman probeert met haar eigenzinnige en eigentijdse illustraties nog wat diepgang toe te voegen, maar slaagt daar niet echt in.


Al heel wat frisser is


De spiekpietjes


JJJ (Clavis, € 29,95, vanaf 3 jaar) van de beginnende Vlaamse illustratrice Thaïs Vanderheyden. Een nieuwe sinterklaastraditie belooft zij, en dat is nogal wat. Eindelijk is het mysterie van het Grote Boek opgelost: de Sint stuurt dwergpietjes met supersnelle gympies en mobieltjes vooruit, die zich in plantenbakken en achter de televisie verstoppen om stoute kinderen in de gaten te houden.


Er zit een Spiekpietknuffel bij, die ouders en leraren elke dag ergens aan het werk kunnen zetten. Wel geestig, jammer dat de illustraties minder sterk zijn.


Voor de allerkleinsten zingt de peuterspeelzaalzangeres Ageeth de Haan op de cd bij


Zachtjes gaan de paardenvoetjes


JJJ (Gottmer, € 14,95, vanaf 2 jaar). Kleurrijk geïllustreerd door Noëlle Smit, die toch al veel met Fiep Westendorp heeft, maar nu openlijk voor een benadering kiest die doet denken aan de knusse jaren vijftig en zestig, met ouderwetse fietsen en gewoon weer een blokkendoos in de zak. Het feest kan beginnen!


Het vraagt kennelijk enige durf om de goedheiligman in je eigen verhalen en beeldtaal op te nemen. Marjet Huiberts en Sieb Posthuma doen dat met succes in


Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas


JJJJ (Gottmer, € 3,95, vanaf 4 jaar). Natuurlijk dreigen de piraten de stoomboot te enteren, tot ze zien wie de eigenaar is. En dan zijn ze natuurlijk allemaal bibberbang voor de gevolgen. Mooi detail: de Pieten zijn zwartkopmeeuwen met mutsjes op. Het boekje is wel érg klein, maar dat heeft ook voordelen.


Een onverwachte combinatie van oud en jong vormen Martine Bijl (1948) en Loes Riphagen (1983).


Sint en de pakjesdief


JJJJ (De Fontein, € 9,95, vanaf 7 jaar) verscheen twee jaar geleden als cadeauboek van een supermarktketen en is nu terecht beschikbaar voor het grote publiek.


Zoals we van Riphagen gewend zijn, heeft het geheel een licht anarchistische inslag. Sinterklaas fronst je al op het omslag woest toe terwijl hij ruzie maakt met een kabouter, hij speelt graag zelf met zijn cadeaus voor hij ze weggeeft en hij heeft Mickey Mousesokken aan.


Bladspiegel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden