Sinterklaas wil z'n pakjesavond houden

Hinde de Gooijer uit Maarn ontwierp een sinterklaasbordspel als tegenhanger van de graaicultuur met Sinterklaas (Voorkant, 15 november): surprises en gedichten worden in grote haast kort en klein gemaakt respectievelijk afgeraffeld!...

Baarn Frits Booy

Volgens de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comits dat gevoel nooit weggeweest. Toegegeven, door de jeugd wordt er met Sinterklaas vaak gegraaid en afgeraffeld, vooral als de groep te groot is en/of goede leiding ontbreekt. Uit Nipoonderzoek blijkt dat nu ruim 60 procent van de Nederlanders het sinterklaasfeest op traditionele wijze viert. Uit ander onderzoek blijkt dat talloze gezinnen en groepen al jaren geleden zijn begonnen met lootjes trekken, waardoor iedere deelnemer surprise krijgt. Op vele pakjesavonden krijgt men naast die surprise nog twee rie 'gewone' pakjes. (En niet minstens zes zoals bij Hinde thuis!) Men heeft veel plezier met elkaar, plaagt elkaar en pauzeert op z'n tijd voor iets lekkers.

Volgens onze Stichting is er niets mis met alternatieve sinterklaasvieringen, dus ook niet met een bordspel. Eind negentiende eeuw werd Sinterklaas al met een ganzenbord gevierd!

Vriendenclubjes van jongvolwassenen vieren al jaren het sinterklaasfeest op deze manier. Meestal naast het traditionele feest bij hun ouders.

Maar sinterganzenborden moet geen landelijke trend worden! Dat zal ten koste gaan van de traditionele pakjesavond. Dan kan er een belangrijke, oude en puur Nederlandse traditie gaan verdwijnen. En dat willen we toch niet?!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden