Sinterklaas moet een klein feest zijn

Nieuwe lezersrubriek over hoogte-, diepte- en knelpunten in het familieleven...

HELEEN BEAART

Avondenlang heb je zitten knutselen en prutsen om die prachtige, creatieve surprise te maken - prachtig kunststukje, al zeg je het zelf. Zonde om kapot te maken, maar goed, dat geldt voor ieders werk. Dan komt de surprise met jouw naam erop. En ja hoor, ook dit jaar is jouw lot in handen gevallen van broer Bart. Dan weet je het wel: een cadeau verstopt in een bak met kleverige smurrie. Wat zou het dit keer zijn? Groene zeep, stroop, klonterige jam? In tien minuten in elkaar gegooid en jij mag weer als een boer met kiespijn gaan zitten lachen om je vieze handen.

Nog een klein trauma? 's Middags met de hele familie beginnen met uitpakken en het voordragen van de gedichten. Eerst zijn de kleintjes aan de beurt - die houden het tenslotte niet zo lang vol. Maar tegen de tijd dat de rest van het gezelschap er echt zin in lijkt te krijgen, begin jij in te dutten. De avond vordert, maar de berg pakjes wil maar niet kleiner worden, iedereen heeft tegen alle afspraken in weer veel te veel uitgegeven en tjongejonge, waarom moet nou toch elke balpen en elke sok apart worden ingepakt?

Goed, Sinterklaas dus. Gezellig familiefeest, waar we ook dit jaar niet aan zullen ontkomen. Laten we het alsjeblieft een beetje klein houden, is onze stelling.

Amanda Hagenbeek-Geels (33) uit Hilversum is het er meteen al niet mee eens. 'Aaaaah help, wat is dat voor een uitspraak?! Nee, het moet één groot feest zijn!' Amanda denkt te weten waarom we die stelling poneren: 'Het sinterklaasfeest is steeds meer een commercieel circus, getuige de Intertoys-gids die in september al op de mat ligt.' Zij vindt met geld smijten onzin, mailt ze. Maar Amanda is wel dol op de 'heerlijk kneuterige gezelligheid'. 'De sinterklaasfeesten uit je jeugd inner je je echt niet om de hoeveelheid of de grootte van de cadeaus, maar om de (spannende) voorpret, de plagerige surpises of het lekkere gevulde speculaas dat je moeder bakte.' Amanda is een romantica, én een aartsoptimist, getuige haar laatste opmerking: 'En een kleine of grote groep mensen om je heen op 5 december, dat maak je toch zelf lekker uit!'

Was dat maar zo makkelijk. In sommige families wordt er nogal wat druk op de ketel gezet. Gaan jullie het dit jaar bij oma Dien vieren? En oma Annemarie dan? Oké dan, doen we het zaterdag hier en zondag daar.

Anne-Sophie Safi-Harb (30) uit Breda kan daarover meepraten. Tegen 5 december is ze een zenuwinzinking nabij, laat ze weten. Omdat ze het feest zowel bij haar eigen familie als bij de schoonfamile uitgebreid viert, begint ze minimaal in oktober met de voorbereidingen. 'Op het ene adres komt iedereen met minstens drie surprises en vier gedichten voor zijn 'persoon'. Bij de andere familie geen surprises, alleen meerdere gedichten voor 'je lootje' (en dan toch nog voor je lief en je moeder, anders is het zo zielig). Maar de kwaliteit van die gedichten ligt zo hoog dat je niet met 'Sint zat te denken...' aan kunt komen. Zo zit je dus dagen achtereen te dichten. Daarom dit jaar de regels bijgesteld: 1 gedicht en 1 surprise voor

1 persoon! Less is more.'

Zie je nou wel, onze stelling klopt: Sinterklaas moet een klein feestje zijn. Of niet soms?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden