Sinterklaas (en Zwarte Piet) Immaterieel Erfgoed

Het was al een tijdje aanstaande, maar vandaag is het zover: het Sinterklaasfeest, inclusief Zwarte Piet, is Nederlands immaterieel erfgoed. Dat heeft het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vandaag bekend gemaakt.

Jarl van der Ploeg
null Beeld epa
Beeld epa

Op voordracht van het zogenoemde Sint & Pietengilde is het feest nu officieel onderdeel geworden van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De formele ondertekening vond vandaag plaats.

Ineke Strouken, directeur VIE, benadrukt dat plaatsing op de Nationale Inventaris geen waardeoordeel inhoudt. 'Het zijn de gemeenschappen zelf die invulling geven aan hun tradities en aangeven waarin voor hen het belang van de traditie schuilt.'

Woonwagens, bloemencorso's en Sinterklaas

Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is een door het ministerie van OCW ingestelde instantie die waakt over al het niet-stoffelijke erfgoed van Nederland. In tegenstelling tot het Materiële Erfgoed gaat het bij deze UNESCO-lijst om 'levende' zaken. Dat zijn sociale gewoonten zoals rituelen, uitdrukkingen, tradities, vaardigheden, noem maar op. Aan een plaatsing op de lijst kunnen niet zozeer rechten worden ontleend, maar het is wel degelijk een officiële erkenning van de traditie, inclusief al haar facetten.

Sinterklaas, Zwarte Piet, de gedichten, surprises, liedjes en cadeautjes verkeren vanaf vandaag dus in het gezelschap van onder andere de bloemencorso's van Lichtenvoorde en Zundert, de Nederlandse woonwagencultuur, het prijsdansen in Nieuw-Vossemeer en Koningsdag.

Begin oktober vorig jaar bleek al uit een mailwisseling tussen VIE-directeur Ineke Strouken en Douwe Linders, de advocaat van het Pietengilde, dat de plaatsing op de lijst nabij was. Toen zei Schouten dat plaatsing op de erfgoedlijst niet betekent dat Zwarte Piet altijd zwart zal blijven. 'Wat betreft de discussie over Zwarte Piet is het belangrijk om te beseffen dat immaterieel cultureel erfgoed dynamisch erfgoed is, dat met zijn tijd mee moet gaan', schreef ze toen. 'Ook het sinterklaasfeest is in de eeuwen dat het bestaat veel veranderd. Deze veranderingen gingen geleidelijk en werden van onderop aangegeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden