Sinte Maarten

De afgelopen jaren zijn er meer jonge gezinnen in onze wijk komen wonen. Dat heeft onder meer tot gevolg dat er druk op straat wordt gespeeld....

Anne Fontijn en Zoetermeer

Op een dag willen we onze auto het parkeerdak oprijden, als we staande worden gehouden door twee meisjes van 10 jaar. Ze houden een flinke tak dwars over de weg en sommeren: tol betalen! We draaien het raam naar beneden en horen dat het ons minstens een stuiver gaat kosten.

Vijf meter verder staan twee jongens, duidelijk jonger dan de meisjes, met een dunner takje. Ze willen óók tol heffen, maar begrijpen het onmogelijke van de situatie: we hebben al betaald. Toch doen ze een vertwijfelde poging, ze willen geld zien.

Tot hun verbazing betalen we andermaal een stuiver. 'Mogen we er nu door?', vraagt mijn man. 'U mag er voortaan altijd door!, antwoordt een van de jongens opgetogen.

Bij de volgende bocht smelt ons hart; twee nóg jongere, dunne meisjes wachten ons op met een sprieterig takje, dat ze dwars over de weg houden. Ze zeggen niets, vragen niets. Op onze vraag, 'moeten we tol betalen', wordt er alleen geknikt. Weer een stuiver en het dunne sprietje gaat omhoog. Zou mevrouw Netelenbos weten dat ze zoveel impact heeft op de jonge samenleving?

Het is 11 november, Sint Maarten. In de supermarkt bedenk ik dat ik wat zoets moet meenemen, ingeval er vanavond kinderen met lampionnen aanbellen. Bij het uitpakken van de boodschappen, hoor ik de brievenbus klepperen. In de gang zie ik een kinderhandje dat een stuk papier door de klep duwt. Ik lees het bericht: 'Vanavond komen er kinderen langs omdat het sintmaarten is. Dus haal snoep binnen.'

En ja hoor, 's avonds staan alle kinderen die durven op de stoep, al dan niet met vaders en moeders op de achtergrond. De twee meisjes van de tolheffing komen apart. Ze zingen: Sinte Sinte Maarten, we komen met de kaarten, mijn moeder kijkt naar Tik-Tak, mijn vader kijkt naar Sesam Straat, dat is wel een snoepje waard.

Op mijn vraag bevestigen ze dat ze het lied zelf hebben gemaakt. Natuurlijk krijgen ze hun beloning. Het is prettig te weten dat mijn stuivers en snoepjes goede investeringen zijn; mijn jeugdige buurtgenoten zijn vast de succesvolle onderneemsters van 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden