Sint over ophef Zwarte Piet: 'Makkers staakt uw wild geraas'

Toen Sinterklaas vanmiddag op het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg verscheen, ontrolde zich een groot doek met de tekst: 'Makkers staakt uw wild geraas'. 'En dat is het enige wat ik erover te zeggen heb', zei Sinterklaas, waarmee hij doelde op alle ophef het afgelopen jaar over Zwarte Piet.

Aan het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg verscheen tijdens de Sinterklaasintocht een groot doek met de tekst: 'Makkers staakt uw wild geraas'. Beeld anp

De regenachtige intocht verliep volgens de politie zonder noemenswaardige problemen. Wel werd na afloop van een anti-Zwarte Piet-protest op het Beursplein iemand aangehouden omdat hij het koningshuis beledigde. De aanhouding viel niet goed bij de betogers, die luid protesterend achter de agenten aan gingen. Voor het politiebureau in de Beursstraat bleven ze vervolgens enige tijd staan, uit sympathie voor de arrestant.

Een anti-piet demonstrant in discussie met een politie agent tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam. Beeld anp

Actievoerders

Op het moment dat de optocht met Sinterklaas, die rond het middaguur voet aan wal zette bij het Scheepvaartmuseum, aan het Beursplein voorbijtrok, waren de meeste van de rond de 150 actievoerders al vertrokken. Een handjevol keek vanaf een afstandje toe, onder toeziend oog van de politie. Die was de hele dag flink vertegenwoordigd, op diverse plekken stond de Mobiele Eenheid paraat.

Een groot deel van de demonstranten was gisteren ook bij de landelijke intocht in Gouda, waar na een opstootje tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet negentig mensen werden aangehouden. De betogers laakten vandaag het 'hardhandige optreden' van de politie.

Burgemeester Eberhard van der Laan schudt de hand van Sinterklaas tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam. Beeld anp

Roetvegen en skates

De sinterklaasintocht in Amsterdam was dit keer in navolging van vorig jaar aangepast. Zo liepen er voor het eerst pieten mee met slechts enkele roetvegen op het gezicht. Twee skatepieten hadden ook geen pruik op. Ze kregen overwegend positieve reacties. 'Ben jij wel een echte piet?' en 'Jij bent tenminste niet discriminerend', zeiden kinderen onder meer tegen ze. Al oordeelde een oudere man: 'Ik heb liever een Zwarte Piet'.

Burgemeester Eberhard van der Laan keek tevreden terug op het evenement, dat door het weer iets minder druk bezocht was dan vorig jaar. De intocht was afgelopen jaar volop onderwerp van discussie. Tegenstanders van Zwarte Piet stapten vorig jaar naar de rechter, omdat ze een intocht met het donkergekleurde hulpje van de Sint wilden voorkomen. Afgelopen woensdag besliste de Raad van State dat de burgemeester terecht een vergunning heeft verleend.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.