Sint met horrorhumor

Dat je met het Hollandse volksfeest voorzichtig moet omspringen, had filmer Dick Maas al ondervonden lang voordat de Zwarte Pietendiscussie losbarstte. Rond de bioscoopuitbreng van zijn weinig warme sinterklaasfilm ontketende Maas' collega Johan Nijenhuis (die wél een warme familiefilm in zijn koker had) een relletje, waarmee de film in een daglicht kwam te staan waar hij uit zichzelf niet beland zou zijn. Want weliswaar maakt Maas in zijn Sint veelvuldig gebruik van horrorstijlelementen, uiteindelijk overheerst de humor. In de overdrijving, in de verwijzingen naar zijn eigen werk en in de dialogen: 'Wie ben jij?', vraagt de ene held aan de andere. 'Een van de weinigen die nog in Sinterklaas geloven.'


Spanning bouwt hij op door de kijker een informatievoorsprong te geven. De personages in 2010 weten niet wat wij al gezien hebben: dat het sinds 1492 op gezette tijden helemaal mis gaat met Sinterklaas. Als volle maan samenvalt met 5 december trekt de goedheiligman als een sadistische moordenaar door stad en land. Alleen een overspannen politieinspecteur (Bert Luppes), die uitgebreid onderzoek heeft gedaan, beseft het, maar die wordt natuurlijk uitgelachen. Zo kan het gebeuren dat de schilderachtige dag in Amsterdam-Zuid voor de verwende en verveelde kinderen waarmee de film begint in een behoorlijke hel zal eindigen.


Het is een beproefde vorm van een beproefd genre, dat in Amerika door het leven gaat als B-film. In Nederland worden evenwel te weinig films gemaakt om het onderscheid te maken, waardoor dit soort films eigenlijk altijd te zwaar wordt gewogen. Terwijl het gewoon anderhalf uur pretentieloos vermaak is, waarin de makers zich uitleven in achtervolgingen, special effects en melige grappen - zaken waarvan Dick Maas een liefhebber is en waarin hij zich een prima vakman betuigt.


Sint (Dick Maas, 2010)


RTL 7, 22.05-23.45 uur.


The Wedding Singer

(Frank Coraci, 1998) De Amerikaanse komiek Adam Sandler speelt in deze romantische komedie een eenzame zanger, die op de bruiloften waar hij optreedt steeds maar weer serveerster Drew Barrymore tegen het lijf loopt. Duurt lang voor zij zien wat wij al weten: dat ze voor elkaar bestemd zijn en dus hun respectievelijke verloofdes moeten dumpen. Aangename flauwekul in jarentachtigaankleding met fijne soms behoorlijk foute muziek uit dezelfde periode, waaronder Falco, Boy George, Nena, Cure en Kajagoogoo.


Net 5, 20.30-22.30 uur.


Blind Fury

(Phillip Noyce, 1989) Is Sint een B-film uit een land waar B-films eigenlijk niet bestaan, Blind Fury is een B-film uit een land waar de B-film is uitgevonden. Het was destijds het hollywooddebuut van de Australische regisseur Phillip Noyce, die kort daarvoor in zijn vaderland de succesvolle thriller Dead Calm (met Nicole Kidman) had gemaakt. Hij zou snel erna doorgroeien naar de A-status, met films als Patriot Games, Sliver en The Saint. De hoofdrolspeler in Blind Fury had zeven jaar eerder al in een A-film gespeeld (Blade Runner), maar zijn Amerikaanse carrière bleef uiteindelijk toch steken in de B-categorie: Rutger Hauer. In Blind Fury speelt hij een blinde Vietnamveteraan die bij thuiskomst ontdekt dat zijn beste vriend onder maffiadwang in een drugslab aan de slag is gegaan. Gewapend met een samoeraizwaard maakt hij het gespuis een kopje kleiner. Hauer trainde een maand lang dagelijks met een blinde judoka om zich zijn handicap eigen te maken en mag zich uitleven in een scenario vol oneliners. 'I also do circumcision.'


3.000 klachten kreeg de Reclame Code Commissie over het affiche van Sint, nadat regisseur Johan Nijenhuis onder meer in het tv-programma DWDD ertegen te hoop was gelopen. Het zou veel te eng zijn voor kinderen. Het relletje sijpelde door tot in de Italiaanse stad Bari, rustplaats van de heilige Sint Nicolaas, waar de burgemeester de woorden 'grote schande' en 'heiligschennis' in de mond nam.


RTL 7, 23.45-01.25 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden