Sint-Maarten neemt anti-corruptiewet aan; stap dichter bij Nederlands hulpgeld

Het parlement van Sint-Maarten heeft woensdag een anti-corruptiewet aangenomen. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor 550 miljoen euro aan hulpgeld uit Nederland. Het instellen van een zogeheten Integriteitskamer was de laatste voorwaarde die Nederland had gesteld voor financiële hulp die nodig is voor de wederopbouw na de verwoestende orkaan Irma.

Redactie
Het dagelijkse leven wordt weer opgepakt in de straten van Philipsburg op het eiland Sint Maarten, na de orkaan Irma. Beeld anp
Het dagelijkse leven wordt weer opgepakt in de straten van Philipsburg op het eiland Sint Maarten, na de orkaan Irma.Beeld anp

De Integriteitskamer, waarover twee jaar geleden al afspraken met Nederland zijn gemaakt, heeft tot doel mogelijke corruptie op te sporen binnen de overheid. Volgens Den Haag biedt dit garantie dat het geld niet in verkeerde zakken verdwijnt. Het geld zal niet rechtstreeks aan het eiland worden overgemaakt, maar via de Wereldbank.

Nu de wet is aangenomen door het vijftienkoppige parlement, met 9 stemmen voor en 4 tegen, zou de lokale Ombudsman nog kunnen besluiten de wet voor te leggen aan het Constitutioneel Hof. Doet hij dat niet, dan kan de wet in werking treden.

Veel discussie

De wet zorgde voor veel discussie. Premier William Marlin wilde niet volledig akkoord gaan met de eisen, maar verloor de steun in de Staten van het autonome land. Dit parlement van Sint Maarten vond dat hij te lang twijfelde en stemde wel in. Marlin is nu demissionair. De gouverneur van het eiland heeft opdracht gegeven te onderzoeken of een interim-regering kan worden gevormd, in afwachting van de voor 26 februari uitgeschreven verkiezingen.

Tegenstanders in het parlement spraken van 'een hele trieste dag voor het land'. Volgens Frans Richardson van de partij USM hebben de voorstanders zich laten overhalen hun eigen idealen en de autonomie van het eiland op te geven in ruil voor een zak met geld uit Nederland.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) zei vorige maand dat ook de grenscontrole op Sint-Maarten op orde moet zijn voordat het hulpgeld wordt overgemaakt. Nederland wil extra marechaussees op het eiland inzetten. Sint Maarten trekt veel illegalen aan.

Oud-parlementariër veroordeeld

De wet is nog geen dag oud of er is al een oud-parlementariër veroordeeld wegens omkoping. Patrick Illidge kreeg 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Tevens mag Illidge vijf jaar lang geen publieke functie vervullen en heeft hij zijn passieve kiesrecht verloren. Hij mag dus niet aan verkiezingen meedoen.

In 2013 verscheen een video-opname van Illidge in sexclub Bada Bing op Sint-Maarten. Daarop was te zien hoe de politicus geld aannam van de Nederlandse nachtclubeigenaar Jaap van den Heuvel. Het geld was bestemd voor het verkrijgen van een vergunning voor danseressen.

Staatssecretaris Knops ziet dat er 'nog wel wat te doen is' op Sint-Maarten

CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koningsrelaties bracht twee weken geleden voor het eerst sinds de verwoestende orkaan Irma een bezoek aan Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. Hij moet er in een politiek mijnenveld opereren, schrijft correspondent Kees Broere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden