Sint kan hardheid laten smelten

Sneeuw kende ik alleen uit het vriesvakje. Zwarte Pieten waren mijn beste vriendjes...

Mijn zusjes en ik zetten onze sandalen voor de ijskast. Geknield op de keukenvloer zongen we Sinterklaas Kapoentje.

’s Nachts onder mijn klamboe stelde ik me voor hoe de Sint en zijn Pieten rillend van de kou uit de ijskast te voorschijn kwamen en onze schoenen met heerlijkheden vulden. Op zijn verjaardag verscheen Sinterklaas voor alle kinderen aan de rand van het zwembad. Het zweet gutste van onder zijn mijter, zijn baard was kletsnat.

Ik hoopte voor hem dat hij maar weer snel de ijskast in mocht. Een paar dagen na zijn vertrek waren we hem vergeten. We tuigden onze palmboom op met ballen, klokjes en engelenhaar.

Nederlanders in den vreemde zijn vaak uitvergrotingen van hun landgenoten die zijn thuisgebleven. Dat merk je als je waar dan ook ambassadefeestjes bezoekt.

Ik was dit jaar op Koninginnedag in Montreal. Er kwamen van alle kanten dropjes en speculaasjes en oranjebitters op me af. En de ambassadeur riep: Leve de koningin! Hoera! hoera! Hoera!

En er liep een bejaarde vrouw rond met een sjerp waarop Miss Holland geschreven stond. Hebben wij soms iets gemeenschappelijks?

Ik heb lang proberen vol te houden dat ik geen Nederlander ben. Ik wilde denationaliseren. Overal een vreemdeling zijn en overal thuis. Maar toen ik hier in Berlijn op mijn computer vorige week de intocht van Sinterklaas zag in Middelburg, op zijn paard, voor oude gevels met glanzende ramen, had ik een geluksgevoel.

Sinterklaas is een nationaal symbool. Van vlees en bloed. Het heeft met een gevoel van thuis te maken. Ergens vandaan te komen. Ergens toe te behoren. Met oergenoeglijkheid.

De Kerstman is te laat gekomen, die drinkt Coca-Cola, en rijdt rond op een plastic slee. De kerstman komt uit Hollywood. Daar horen valse tranen bij. Hij is trash.

In een Nederland dat voortdurend van kleur verandert, kan Sinterklaas ons bij elkaar houden.

Hij kan doen smelten wat is verhard.

Hij is de creatie van goedheid en blijdschap.

Hij kan het kind in ons wakker houden. En de dichter. Het vlammetje binnenin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden