Sint en de minaretten

Voor Marco Pastors en Kees van der Staaij

Sint was laatst op het Binnenhof, een mooi gebouw, daarover slechts lof. Vooral die twee torens, daar moet je op letten: precies de vorm van minaretten! Even slank, en met net zo’n ranke punt Binnenhof-minaretten, wat een stunt! Jullie zijn tegen minaretten, dus zeg: Moeten die Binnenhof-minaretten ook weg?

Kennen jullie sneue Teun, die arme vent? Zijn verlangen was bij zijn baas bekend: Hij snakte al jaren naar opslag. Maar jaar na jaar, dag na dag, verdiende hij hetzelfde bedrag. Leuk was dat niet, maar een hard gelag werd het pas toen hij de salarisstrook zag van collega Joop, die meer verdiende, waarom? Joop was slim, maar Teun echt niet dom!

Teun vervoegde zich spoorslags bij de baas. Maar opslag kreeg hij niet, helaas. Wanhopig, de armen in de lucht, schijnt hij toen te hebben verzucht: ‘Als ik opslag echt niet mag beleven, kunt u Joop dan niet wat minder geven?’

Aan sneue Teun moest Sint denken, beste Kees, toen ik hoorde hoe jij het minarettenverbod prees. Net als Marco, die zich had gesteld tot taak, dat Rotterdamse minaretten niet meer worden gemaakt, een vergunning wordt nu moeilijker gegeven, Marco hoopt dat heel Nederland dit zal beleven. En Kees, zelf deel van een religieuze splinter, wil dat de bouw van minaretten vermindert, Onze Cultuur ziet hij aangetast. Minaretten vindt hij vervreemdend en ongepast. ‘Als wij geen torens meer krijgen, Heer, Maai dan tenminste minaretten neer!’

Kleuterknullen, denk aan sneue Teun! Als jouw Kerk niet groeit, is dat reden voor gekreun. Maar moet een ander gebedshuis daarvoor bloeden? Kan een minaretverbod ontkerkelijking behoeden? Dat kerken leeglopen is voor Kees geen lol, maar mogen daarom moskeeën niet vol? Rancune en jaloezie zijn legitieme gevoelens.

Maar o wee als je ze vrij laat krioelen! Erken en tolereer ze in het diepst van je gedachten, maar vertaal ze niet in officiële klachten, jegens mensen die jouw problemen ontberen Zó sneu, om naar successen van anderen te sneren!

In Sints vaderland Spanje kwam het eeuwenlang voor: moskee werd kerk, christen werd Moor, kerk werd synagoge, synagoge moskee, Zodat je vandaag de dag vaak niet kunt zien: begon dit als kerk of als moskee misschien? En als je een gebouwenoffensief wilt beginnen, zijn er nog wel staketsels die Sint niet zinnen. De witte pest: bedrijventerreinen. Dolgraag wil Sint dat die verdwijnen! Denk aan de Heer, beste Kees, die eist dat wij vreedzaam leven en wijs. Denk, Marco, aan Verlichting, die kostbare strijd voor gelijkheid, vrijheid en solidariteit.

Ik vermoed dat jullie straks allebei thuis een Kerstboom zult hebben opgetuigd. Met kaarsjes, slingers en engelenhaar, met kerstballen en kransjes van suikerwaar. Ik wil jullie iets geven om verzoening te bespoeden en de schoonheid van minaretten te bevroeden; Een minaret om in je boom te hangen Hij glanst en gloeit en doet je beslist verlangen naar volken die vreedzaam hun zaakjes runnen, en elkaar hun geloven en torens gunnen. Geheel in Kerstsfeer is dit cadeau mooi verlicht: in je boom biedt hij een pracht Kerstgezicht. Wie weet mag er dan ooit bij de moskee om de hoek de Kerstman of Sinterklaas op bezoek.

Sinterklaas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden