Sinn Fein-leider Adams zonder aanklacht vrijgelaten

Sinn Fein-leider Gerry Adams is vandaag vrijgelaten zonder verdere aanklacht. Dat een aanklacht er op dit moment waarschijnlijk niet komt, betekent niet dat Adams niet op een later moment alsnog in staat van beschuldiging kan worden gesteld. Adams werd de afgelopen dagen ondervraagd over de dood van een vrouw die in de jaren zeventig werd vermoord door leden van het Ierse Republikeinse Leger (IRA).

redactie
Gerry Adams Beeld afp
Gerry AdamsBeeld afp

Adams werd woensdag opgepakt. De politie hoort de 65-jarige Adams over de dood van Jean McConville, een weduwe en moeder van tien kinderen die in 1972 door het IRA werd vermoord en in het geheim werd begraven omdat zij een spionne zou zijn geweest voor het Britse leger. Het IRA gaf pas in 1999 toe voor haar dood verantwoordelijk te zijn.

De aanhouding van Adams heeft woede gewekt bij zijn partij. De hoogste vertegenwoordiger van Sinn Fein in de Noord-Ierse regering, Martin McGuinness, eiste vrijdag de onmiddellijke vrijlating van zijn partijgenoot. McGuinness, die vicepremier is, beschuldigde een groep 'intriganten' binnen de politie ervan erop uit te zijn het Noord-Ierse vredesproces te dwarsbomen en Sinn Fein te beschadigen.

Boston Tapes
Het is niet de eerste keer dat Adams is opgepakt en weer vrijgelaten. Maar dit keer leek het menens. IRA-lid Brendan Hughes had een belastende getuigenis over hem achtergelaten voor een gesproken geschiedenisproject op de Universiteit van Boston. Een project dat nu een geschenk voor de politie is.
Hughes verklaarde dat de 65-jarige Sinn Fein-leider kort voor Kerst 1972 opdracht zou hebben gegeven de 37-jarige Jean McConville te vermoorden.

Het verboden Ierse Republikeinse Leger verdacht de weduwe en moeder van tien ervan, naar later bleek ten onrechte, een informant van de Britse overheid te zijn. Onder de ogen van haar schreeuwende kinderen werd ze uit haar flat in Belfast gesleept. Het was de laatste keer dat ze hun moeder zagen.

De terroristen brachten McConville naar de Ierse republiek, waar ze op een strand werd mishandeld, doodgeschoten en begraven. In 2003 werden de stoffelijke resten van de huisvrouw opgegraven. Adams heeft altijd ontkend lid van IRA te zijn geweest, laat staan dat hij bij deze afrekening betrokken was.

Amnestie
Er zitten haast geen IRA-veteranen meer vast. Tussen 1998 en 2000 zijn 428 paramilitairen - van beide kampen - vervroegd vrijgelaten uit de beruchte Maze-gevangenis. Van hen zaten 143 een levenslange gevangenisstraf uit. Sinn Fein heeft tevens amnestie weten te bewerkstelligen voor 187 voortvluchtige IRA-leden. Gerry Adams valt daar niet onder, simpelweg omdat hij nog nooit is aangeklaagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden