Singin' in the Rain, Wreck-It-Ralph, Gone with the Wind

Iedere dag zet de Volkskrant de beste kijktips voor u op een rij.

Kevin Toma
null Beeld .
Beeld .

Singin' in the Rain (Stanley Donen en Gene Kelly, 1952)
Za, Eén, 15.40 uur

Grote sterren (Gene Kelly, Debbie Reynolds, Rita Moreno, Donald O'Connor, Jean Hagen) en beroemde scènes in de musical der musicals. En dan is de film ook nog eens een briljante, vaak ontzettend komische satire op het opportunisme van Hollywood. Wanneer de filmindustrie overgaat van stil naar geluid, lijkt het liefje van filmster Gene Kelly, Debbie Reynolds, meer geschikt voor een rol dan zijn tegenspeelster Jean Hagen, die blijkt voorzien van een schuurpapierstem.

Wreck-It-Ralph (Rich Moore, 2012)
Zaterdag, SBS 6, 20.30 uur

Zombie-achtig kijken ze voor zich uit, de kinderen die in Wreck-It-Ralph al om 9 uur voor de deur van de spelletjeshal staan. En ze zijn niet de enigen op wie de dagelijkse dosis videogames een geestdodend effect heeft. Ralph, de domme kracht die in de titelgame slaafs alles kort en klein slaat, heeft genoeg van zijn rol. Hij wil een keer de held zijn en smokkelt zichzelf andere games binnen. Onderhoudende Disney-productie.

Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939)
Zondag, Eén, 13.30 uur

Fantastisch kostuumepos tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Vivien Leigh (als Scarlett O'Hara) en Clark Gable (als Rhett Butler) hebben liefdesproblemen, terwijl om hen heen het oude Zuiden van de VS vergaat. Butlers uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' geldt al jaren als het beroemdste filmcitaat aller tijden, en dan heeft de film met zijn 238 minuten nog veel en veel meer te bieden - zoals het weergaloze, opwaartse shot waarin Scarlett tussen ontelbare oorlogsslachtoffers schuifelt.

Un condamné à mort s'est échappé (Robert Bresson, 1956)
Zondag, TV 5, 21.00 uur

Films over ontsnappingen uit een gevangenis vormen een paradoxaal genre. De actiefilms zijn juist enerverend wanneer in beeld niets lijkt te gebeuren. In de klassieker Un condamné à mort s'est échappé schraapt de held minutenlang stilletjes aan een houten deur, en dat blijkt heel spannend. En dat terwijl de titel (voor Franstaligen) ook al verklapt of de ontsnapping gaat lukken, of niet. Maar daar draait het ook niet om, in deze rigide en ultrasobere, maar zeer aangrijpende vertelling over vernedering en vasthoudendheid.

undefined

High Fidelity (Stephen Frears, 2000)
BBC 1, 00.15 uur

Voor deze Hollywoodverfilming van Nick Hornbys bestseller werd het verhaal verplaatst van Londen naar Chicago. Veel maakt dat niet uit: types als Rob (John Cusack), een dolende dertiger met de verzameldrift en emotionele rijpheid van een 12-jarige, vind je overal. Rob is een muzieksnob en heeft een slecht lopende platenzaak waar hij zijn tijd doodt met het opstellen van lijstjes. Wanneer zijn vriendin hem verlaat, besluit hij al zijn exen op te sporen. Vermakelijke komedie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden