Singapore wil uitlevering Nick Leeson

De autoriteiten van Singapore hebben Duitsland donderdag om de uitlevering van Nick Leeson gevraagd. Zij beschuldigen hem van valsheid in geschrifte naar aanleiding van de transacties die de Britse zakenbank Barings fataal zijn geworden....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De jonge Britse effectenhandelaar werd gisteren samen met zijn vrouw Lisa op het vliegveld van Frankfurt aangehouden. Het echtpaar arriveerde daar donderdagmorgen vroeg vanuit Brunei, op doorreis naar Londen. Leeson wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn vrouw is inmiddels vrijgelaten; zij is doorgereisd naar Londen.

Leeson, die voor Barings in Singapore werkte, dook precies een week geleden onder toen duidelijk werd dat hij honderden miljoenen verspeeld had met financiële transacties. De Britse centrale bank stelde Barings zondag onder curatele.

De Singaporese autoriteiten baseren zich op een politierapport waarin Leesons werkgever, Baring Futures, de handelaar beticht van valsheid in geschrifte. Dat rapport leidde maandag tot een officieel arrestatiebevel. Leeson, die naar wordt aangenomen de benen nam naar Maleisië, was toen al het land uit.

Leesons vrijheid was van korte duur. De Duitse autoriteiten werden door de collega's in Singapore via Interpol ingeseind dat de handelaar onderweg was naar Frankfurt.

Een rechter moet beslissen of Leeson wordt uitgeleverd. Als de Brit zich daartegen verzet, kan een uitlevering maanden op zich laten wachten. Maar zelfs als hij wel daarmee instemt, duurt de procedure in de regel in Duitsland drie weken. Leeson heeft een advocaat in de arm genomen. Verwacht wordt dat de Brit zijn uitlevering aanvecht.

Tegenover de Duitse grenspolitie had Leeson gezegd dat hij naar Londen wilde. De Britse vice-consul in Frankfurt had een gesprek met de jonge effectenhandelaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen wilde echter niet zeggen waarover.

Als Groot-Brittannië de uitlevering van Leeson wil, is een internationaal arrestatiebevel en een uitleveringsverzoek nodig. Scotland Yard noch de politie van Londen, waar Leesons gedupeerde werkgever zetelt, heeft zo'n arrestatiebevel laten uitgaan. De Britse justitie heeft gisteren laten weten eerst eens uit te willen zoeken òf Leeson de wet heeft overtreden.

De Leesons zaten in een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Royal Air Brunei dat van de Bruneise hoofdstad Bandar Seri Begawan via Bangkok en Abu Dhabi naar de eindbestemming Frankfurt was gevlogen. Volgens de grenspolitie vloog Leeson onder zijn eigen naam en wilde hij naar Londen, maar meer wist zij over zijn motieven niet te vertellen. Het paar vloog economy class.

Agenten wachtten Leeson en zijn vrouw op bij de uitgang van het vliegtuig. Zij brachten het tweetal over naar ruimtes van de Duitse grenspolitie. Het echtpaar weigerde elk commentaar tegenover de vele journalisten die naar het vliegveld waren gekomen. Leeson staarde volgens omstanders emotieloos voor zich uit toen hij door drie agenten door de gangen van het vliegveld werd begeleid.

De afgelopen dagen is in Zuidoost-Azië een speurtocht naar de 28-jarige Leeson ingezet. Het verlies op zijn transacties bedraagt ten minste 1,3 miljard gulden, zo werd het weekeinde bekend.

Uiteindelijk is Leeson dank zij de oplettendheid van personeel van Royal Air Brunei opgepakt. Een van de medewerkers, Janice Loh, vertelde dat de Brit het ticket naar Frankfurt dinsdag had gekocht op haar kantoor in Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah. Sabah is een van de twee Maleisische provincies op het vroegere Borneo. Brunei ligt in het uiterste noorden aan de kust.

Een dag later, na het zien van het tv-journaal waarin Leeson ter sprake kwam, besefte zij met collega's dat hij de man was van de tickets. Zij belde daarna de politie, maar 'die had kennelijk niet door waar ik het over had.' Daarna had zij maar een krant, de Daily Express, gebeld die het nieuws donderdag bracht. De politie in Frankfurt gaf toe dat zij de komst van Leeson uit de pers had vernomen, aldus de BBC.

The Straits Times uit Singapore meldde donderdag dat de Singaporese politie de paspoorten van drie collega's van Leeson in beslag heeft genomen. Het gaat om de regionale directeur van Barings, James Bax, en twee andere directeuren, Simon Jones en Ng Hui Hang.

Op Leesons oude werkplek in Singapore gingen spontaan de handen op elkaar toen het nieuws van de aanhouding doordrong. Verschillende employees van Barings meldden dat ze blij waren dat Leeson eindelijk gepakt was. Sommigen hoopten zelfs dat hij aan Singapore kon worden uitgeleverd, omdat het land bekend staat om zijn strenge straffen.

De speurtocht naar de jonge Brit leidde gisteren nog tot bizarre taferelen. Op de luchthaven van Hongkong werd gistermorgen een andere jongeman gearresteerd. Politie en media van de Brits kroonkolonie zagen de man aan voor Leeson. Net als de handelaar was de man licht kalend en woonde hij in Singapore. Daar werkte hij echter niet voor Barings, maar dreef hij een nachtclub. Nadat hij zijn idenditeit kon aantonen noemde de man, de Canadees John Hall, zijn aanhouding 'een bizarre ervaring'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.