Feiten voor bij de borrelVakantie in het buitenland

Sinds wanneer gaan Nederlanders in het buitenland op vakantie?

Er is een tijd geweest dat Nederlanders in de zomer vooral in eigen land bleven, zoals nu veel mensen noodgedwongen doen. Sinds wanneer horen buitenlandse vakanties erbij?

Vliegschaamte bestond al, maar nu is er een nieuw verwijt dat een deel van vakantievierend Nederland zich kan aantrekken. Want reizigers wordt nagedragen dat ze het coronavirus mee terug nemen uit het buitenland, omdat ze niet eens een jaartje thuis kunnen blijven. (Dat het virus ook met Nederlanders zal meereizen naar het buitenland, daar hoor je weer haast niemand over.) We keken hoe het vroeger ging. Sinds wanneer horen buitenlandse vakanties erbij?

In 1947 ging iets meer dan de helft van de Nederlanders op vakantie. Van hen ging slechts  4,5 procent naar het buitenland, en verder waren de Veluwe en de kust, net als nu, erg populair. Veel mensen bleven dus thuis, lang niet altijd vrijwillig. Een derde van hen kon geen vakantie betalen of geen vrije dagen krijgen. Vakantiedagen zijn pas sinds 1966 een wettelijk recht voor alle werknemers. Van de arbeiders bleef 67 procent thuis, van de ‘welgestelden’ 21 procent.

Van 1969 tot 2016 hield het CBS jaarlijks onze vakanties bij. In 1969 waren de 12,8 miljoen Nederlanders samen goed voor 3 miljoen buitenlandse vakanties, in 2016 gingen we met 16,9 miljoen inwoners 14,3 miljoen keer naar het buitenland. Dat wil niet zeggen dat 4 van de 5 Nederlanders elk jaar de grens oversteekt, een deel van de bevolking maakt meerdere reizen per jaar. Het omslagpunt was in 1987, vanaf dat moment gingen Nederlanders vaker op vakantie in het buitenland dan in eigen land. En nu keert het tij. In maart, toen halverwege de maand voor het hele land coronamaatregelen werden aangekondigd, was het aantal buitenlandse vakanties al 56 procent lager dan in 2019. Van april tot en met juni vertrokken er vanaf Schiphol minder passagiers in drie maanden dan normaal gesproken in één week. 

Mochten uw reisplannen dit jaar in het water vallen, bedenk dan dat u genoeg lotgenoten in de geschiedenis heeft. En mogelijk kunt u het glampen opfleuren met een eighties-party, om de tijd te gedenken dat het gebruikelijker was in Nederland te blijven dan om de grens over te steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden