Sinds invoering wet 60 duizend kinderen geadopteerd

In Nederland zijn sinds de invoering van de adoptiewet in 1956 circa 60.000 kinderen geadopteerd. Twee van de drie kinderen zijn afkomstig uit het buitenland....

ANP

Op 1 november is het precies vijftig jaar geleden dat de adoptiewet van kracht werd. Een pleegkind kan sinds 1956 als wettig kind worden opgenomen in een adoptiegezin. Eerder was de rechtspositie van pleegouders en -kinderen niet sterk omdat de biologische ouders het kind altijd weer konden opeisen. Ook hadden de pleegouders geen zorgplicht.

Tot het einde van de jaren zestig werden jaarlijks enkele honderden kinderen geadopteerd, overwegend Nederlandse die meestal werden afgestaan door ongehuwde moeders. Vanaf het midden van de jaren zeventig liep de adoptie van Nederlandse kinderen terug terwijl adoptie van buitenlandse kinderen sterk toenam. Eerst uit Europese landen, later ook uit onder meer Indonesië, Colombia en India. De laatste jaren neemt het aantal adoptiekinderen uit China flink toe. Het gaat hierbij volgens het CBS hoofdzakelijk om meisjes.

Het totaal aantal adopties nam in die periode snel toe tot 2400 in 1981. In de jaren daarna daalde dit aantal geleidelijk tot ruim negenhonderd adopties in 1998. Sindsdien nam het aantal adopties weer fors toe, tot 1700 in 2005.

Naast ‘gewone’ adopties, waarbij geen van de adoptiefouders de biologische ouder is, werden na 1978 ook stiefouderadopties mogelijk. Hierbij adopteert de (nieuwe) partner van één van de ouders zijn of haar stiefkind.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden