Sinds 2010 honderden nieuwe soorten ontdekt in Amazone

In de oerwouden van de Amazone in Zuid-Amerika zijn sinds 2010 zeker 441 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Door de jaren heen stuitten internationale teams van onderzoekers op onder meer een aap die spint als een kat en een vegetarische piranha. Dat meldde het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag.

De Caquetá titi aap (Callicebus caquetensis) Beeld ANP
De Caquetá titi aap (Callicebus caquetensis)Beeld ANP

'Er is nog zo veel dat we niet weten. Voor een organisatie als WNF is onderzoek dan ook essentieel', zegt Harko Koster, Amazonedeskundige van het WNF.

De onderzoekers ontdekten 258 planten, 84 vissen, 58 amfibieën, 22 reptielsoorten, 18 vogelsoorten en 1 zoogdier. Ontdekkingen van insecten en andere ongewervelde diersoorten zijn niet opgenomen in de lijst, samengesteld door het WNF (zie de volledige lijst hier)

'Het huidige tempo van vernietiging van de ecosystemen is een serieuze bedreiging. Niet alleen voor de rijke natuur en de mensen die ervan afhankelijk zijn. De Amazone speelt ook een belangrijke rol in het wereldwijde klimaat', waarschuwt Koster.

Amazonegebied
Veel plant- en diersoorten zijn uniek voor het Amazonegebied, omdat ze daar slechts in kleine aantallen voorkomen. Het WNF zegt zich zorgen te maken over de ontbossing in het gebied. Elk jaar wordt er volgens de organisatie naar schatting 7000 vierkante kilometer bos gekapt, een gebied zo groot als de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht samen.

Het Amazonegebied strekt zich uit over Colombia, Peru en Brazilië. De Amazonerivier is op de Nijl na de langste rivier ter wereld met een geschatte lengte van 6500 kilometer.

De vegetarische piranha (Tometes camunani) Beeld  Tommaso Giarrizzo
De vegetarische piranha (Tometes camunani)Beeld Tommaso Giarrizzo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden