Simpson belooft 'echte daders' op te sporen

WASHINGTON Omringd door vrienden en familie is de Amerikaanse sportheld Orenthal James Simpson dinsdagmiddag als een vrij man teruggekeerd in zijn huis in Los Angeles, waar hij vorig jaar na een bizarre vlucht werd gearresteerd....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

Simpson zei in een verklaring, die door zijn zoon Jason werd voorgelezen, zeer opgelucht te zijn. Hij zou zich de rest van zijn leven inspannen 'om de moordenaar of moordenaars van Nicole en meneer Goldman' op te sporen.

Simpson, die werd verdedigd door de beste advocaten in de VS, zei geen enkele inspanning te zullen schuwen om de daders voor het gerecht te brengen.

Simpson werd tegen de verwachting van de meeste juridische commentatoren in door een jury van negen zwarte vrouwen en drie mannen, onder wie een Latino, vrijgesproken. De jury, die bijna negen maanden in afzondering heeft geleefd, had minder dan een dag nodig om op grond van 'de berg aan bewijsmateriaal' (openbaar aanklaagster Clark) tot een eenduidige conclusie te komen.

Geen van de juryleden wilde gisteren de media uitvoerig te woord staan. Brenda Moran, jurylid nummer zeven, zei dat de jury naar eer en geweten heeft gehandeld en dat zij met een gerust geweten kan gaan slapen. Op de vraag waarom de jury zo snel tot een oordeel is gekomen, antwoordde zij: 'We hebben negen maanden bij elkaar gezeten, we hadden niet nog eens negen maanden nodig om tot een oordeel te komen.'

De openbare aanklagers en de families van de slachtoffers, Nicole Brown en Ronald Goldman, reageerden diep teleurgesteld op de vrijspraak en gaven emotionele persconferenties. De moeder van Goldman en een zuster barstten in tranen uit toen een ambtenaar de uitspraken voorlas. 'Er is geen recht gedaan', zei vader Goldman.

De openbaar aanklager van Los Angeles County, Gil Carcetti, zei teleurgesteld te zijn door 'het feit dat deze jury zich heeft laten leiden door emoties en niet door feiten'. Volgens Carcetti is Nicole Brown net als duizenden andere vrouwen in de VS het slachtoffer geworden van een uitzinnig jaloerse ex-echtgenoot .

Openbaar aanklager Christopher Darden, een Afrikaanse-Amerikaan, stortte tijdens de persconferentie in en verliet in tranen de zaal. Voor Darden is de vrijspraak van Simpson meer dan een professionele nederlaag. In zwarte gemeenschappen en in de Afrikaans-Amerikaanse media wordt hij afgeschilderd als een 'Oom Tom', die zijn ziel heeft verkocht aan een racistisch openbaar ministerie.

Simpson begint nu aan de wederopbouw van zijn leven, vertelde zijn belangrijkste advocaat Johnnie Cochran. Voor de politie van Los Angeles en het openbaar ministerie is de vrijspraak niets minder dan een grote nederlaag, waar zij zich bij neer moeten leggen.

President Clinton riep Amerika op het oordeel van de jury te aanvaarden, maar zei tevens voor de familieleden van Nicole Brown en Ronald Goldman te bidden. Het proces van de eeuw heeft Los Angeles negen miljoen dollar gekost, er zijn meer dan 100 getuigen gehoord en 1400 bewijsstukken overlegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden