Simpelweg gelukkig in Siberië

Naar Siberië ging niemand voor zijn plezier, daar werd je tegen je zin naartoe gebracht. In de oude strafkolonie Resjoty is het nu anders.

Hoe onderscheid je buiten de grote stad een goede Russische vader en familieman van een slechte? Een van de beste indicaties is wat hij met zijn geld doet. Opdrinken - of direct aan zijn vrouw geven. Jevgeni is van het laatste slag. Hij woont in Resjoty, een onbetekend gat in het weidse Siberië, een treinemplacement waar de Transsiberië-expres een aftakking heeft naar nog verder gelegen oorden in het noorden. De strafkolonie die hier jarenlang de grootste werkgever was, is twee jaar geleden gesloten. Met de werkplaatsen zijn veel jongeren vertrokken.

Maar Jevgeni, zijn vrouw Tatjana (beide 28) en hun twee jonge dochers - Zlata (5) en Svetlazara (2) - willen altijd blijven. Zij zijn simpelweg gelukkig in Resjoty, Siberië.

En waarom ook niet? Ze werken allebei, hebben een indrukwekkend houten huis - zonder hypotheek - met alle ruimte die een gezin zich kan wensen, inclusief de minispeeltuin voor de kinderen, een moestuin die aardappels, komkommers, groene uien, knoflook, tomaten en bessen oplevert, plus de door Jevgeni gebouwde schuur voor de drie koeien, het kalfje en het varken. Schone lucht, uitzicht op de groen glooiende Siberische taiga en een nabije rivier met strand inbegrepen.Wie kan zeggen dat hij zo rijk is als Jevgeni en Tatjana?

Jevgeni's familie was Duits en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar dit oord gestuurd. Tatjana's familie boerde generaties lang in het dorpje Ptasjkin, hier 80 kilometer vandaan. Zelf studeerde ze psychologie en rechten aan de Universiteit van Tomsk en nu werkt ze voor het plaatselijke utiliteitsbedrijf. Jevgeni is technicus bij de spoorwegen, waar hij omgerekend 375 euro verdient. Als bijverdienste is hij een paar keer per week nachtwaker, voor nog eens 125 euro. En verder hebben ze natuurlijk de tuin, de beesten en het stookhout dat Jevgeni zelf verzorgt. 'Al die dingen zijn een grote hulp voor het familie-inkomen', zegt hij. Klagen hoor je hem niet.

Het huis heeft hij zelf gebouwd, met behulp van vader en broer. 'Mensen helpen elkaar hier.' Tatjana laat op haar nieuwe laptop de foto's zien van de uitstapjes in het weekend - de rivieren, de heuvels, de bossen, de bijzondere bloemen die ze graag vastlegt. Het is een bloemlezing van de vele seizoensgedaanten die de taiga aanneemt. Maar: nu eerst even verse bessensap maken voor de gasten.

Resjoty ligt aan de Moskovski trakt, de autoweg die een groot deel van het land van west naar oost doorkruist. Rij 4.000 kilometer naar het Westen en je zit in Moskou, rij 3.500 kilometer naar het Oosten en je kijkt over de Stille Oceaan bij Vladivostok. Jevgeni en Tatjana zijn nooit zo ver geweest. Tatjana's 'record' is Tomsk (een stad in West-Siberië), waar ze studeerde, Jevgeni's record is Tsjita (een stad in Oost-Siberië), waar hij zijn diensttijd doorbracht. Jevgeni: 'Het stadsleven trekt me niet. Je kunt er doodmoe worden van het slenteren over straat. Ik werk liever hard dan in de stad rond te hangen. Daar voel je je nooit thuis.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden