Simpele aanpak zo gek nog niet

Morgenmiddag begint in het Italiaanse Salsomaggiore het Europees kampioenschap. Tot 29 juni ontmoeten 38 landen elkaar in een volledige competitie....

De Nederlandse paren. Berry Westra (wereldkampioen in 1993 en schrijver van een reeks uitstekende leerboeken) vormt een solide paar met Willem van Eijck, uitbater van de Rotterdamse bridgesociëteit 'de Lombard' en debutant op het internationale podium. Tijdens het EK kunnen zij naast hun gebruikelijke gedegen spel een behoorlijke portie ondernemingslust goed gebruiken.

Bauke Muller, eveneens lid van het gouden team uit 1993 en Simon de Wijs, pas 28 en de Benjamin van het team, zijn grote talenten en een belofte voor de toekomst al spelen zij pas een jaar samen. De vraag dringt zich op of zij voldoende zijn ingespeeld om opgewassen te zijn tegen de stugge oppositie.

Louk Verhees en Jan Jansma maakten deel uit van het Nederlandse team dat bij het vorige EK (Tenerife, 2001) matig presteerde. Afgelopen seizoen waren zij niet bijster op dreef, misten zelfs de finale van het nationale topcircuit, maar kunnen zich tijdens het EK ontwikkelen tot het ankerpaar van het team.

De kanshebbers. Bij Italië nemen Sementa, een jonge professional en Angelini, sponsor van het Italiaanse topbridge, de plaats in van Ferraro/de Falco. De twee andere Italiaanse paren (Duboin/Bocchi en Lauria/Versace) zullen wel het merendeel van het werk opknappen maar het team lijkt zwakker dan in de afgelopen vier EK's waarin de Squadra Azurra onoverwinnelijk was.

Een favorietenrol is daarom weggelegd voor Noorwegen met de formidabele Helgemo/Helness die als een stoomwals elke oneffenheid uit de weg ruimen. Een verstandige bookmaker houdt daarnaast altijd rekening met de ijzersterke Polen.

De prognose. De groep landen die Nederland voor de voeten loopt, bestaat uit Rusland, Bulgarije, Frankrijk, Denemarken en Zweden. Het is oppassen voor gevaarlijke outsiders als Griekenland en Spanje. En hoe vaak won Nederland bij een EK van België, hoor je onze zuiderburen fijntjes opmerken. Toch kan Nederland, als het erin slaagt de technische vaardigheden te koppelen aan vechtlust, zich mengen in de strijd om de zo felbegeerde plaats bij de eerste vijf.

De Italiaanse grootmeester Benito Garozzo, veelvuldig wereldkampioen in de jaren zestig en zeventig, instrueerde op het eind van de jaren zeventig de Nederlandse kernploegen onder het motto: 'Spelen kan iedereen; de belangrijkste verschillen ontstaan tijdens het bieden'.

In een lang en inspannend toernooi als een EK is een simpele aanpak zo gek nog niet. Zo pakten Muller/de Wijs tijdens de NK-finale van 2001 in diagram 1 op simpele wijze forse winst.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- 1* pas 4*

4* dbl pas pas

pas -- -- --

Na de ouderwets ogende 1*-opening op een vierkaart - de meeste internationals openen vanaf een vijfkaart in harten of schoppen - zette zuid, Muller, met 4* het mes op de keel van west. Deze liet zich verleiden tot 4* terwijl een doublet technisch beter was. Noord, De Wijs, doubleerde 4* met genoegen en het onaangename contract ging kansloos twee down via het verlies van een hartenslag, twee troefslagen en een slag zowel in klaveren als ruiten.

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

dbl 2* pas pas

2* pas pas 3*

pas pas pas --

Minder opwinding op de andere tafel waarin west rustig zijn hand kon bieden en begreep dat er na 3* geen eer meer was te behalen. West kwam tegen 3* uit met een kleine ruiten, wat de tweede ruitenslag voor oost-west in rook deed opgaan, voor het aas van oost. Ruiten voor de heer, de leider trok de troeven, speelde klaveren naar *B en *V, waarna de twee zwarte azen verloren gingen en zuid tevreden +140 noteerde. Die gemoedstoestand sloeg om in teleurstelling toen hij er achter kwam dat zijn tegenstanders op de noord-zuid plaatsen met hun agressieve aanpak +500 hadden opgeraapt.

Leermeester Garozzo hamerde altijd op het belang van samen beslissen. In diagram 2 liet oost, Van Eijck, op een verstandige manier zijn partner meedenken.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 2*

pas 4* 4SA dbl

5* dbl 5* pas

pas 5* pas pas

dbl pas pas pas

Noord-zuid bereikten na de Muiderbergse 2*-opening snel 4* en legden zo oost-west het vuur na aan de schenen. Oost introduceerde met 4SA een tweekleurenspel. West gaf voorkeur voor de klaveren waarna oost met 5* een rood tweekleurenspel aangaf en west voorkeur gaf aan ruiten door op 5* te passen. Het prima 5* contract gaat alleen down vanwege de troeven vier-één verdeeld; de leider kan na *A een harten in de dummy troeven.

Zuid kon 5* vanwege de vierkaart troef beter doubleren maar na de pas van zuid is het doorbieden van noord tot 5*, dat gedoubleerd door west twee down ging, geen toonbeeld van discipline.

Op de andere tafel nam oost een eenzijdige beslissing.

west noord oost zuid

-- -- -- 2*

pas 4* 5* pas

pas dbl pas pas

pas -- -- --

Het 5*-bod van oost verhinderde dat een grote ruitenfit ooit in beeld kwam. Noord voegde met een doublet, alleszins gerechtvaardigd vanwege de troefslag en *A, voor twee down +500 aan de +300 van de andere tafel toe.

Al ligt dan volgens de Italiaanse maestro de nadruk op het bieden, iedereen raakte tijdens het EK-2001 diep onder de indruk van het hoogstandje in het afspel door dat Giorgio Duboin, een van de sterren uit het Italiaanse team van de tegenwoordige tijd, in diagram 3.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

1* dbl 1* 2*

3* dbl pas 3*

3* 4* dbl pas

pas pas -- --

Na een verhullend biedverloop eindigde Duboin in een precair 4*-contract dat geen goede vooruitzichten had.

West kwam uit met *A, nam *H mee en switchte schoppen voor het aas in de dummy. De leider ging verder met *10, gedekt door oost met *B voor *H in zuid. Daarna *A, *H en een klaveren getroefd. Een ruiten uit zuid, *V in west en de schoppen uit de dummy weg. West vervolgde met ruiten, getroefd in noord met *A, uit zuid een kleine schoppen weg. Een hoge klaveren in de dummy, oost troefde met *9, overgetroefd met *V. De laatste schoppen in noord getroefd met *8 gevolgd door klaveren. Waarna zuid met *75 achter *63 de laatste twee slagen maakte voor een schitterende +590.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden