Simorg

Terrorisme! Voorzichtig! Je loopt in een mijnenveld!..

Kader Abdolah

Vroeger reden twee mannen op een motor, de een reed en de andere opende het vuur. Later lieten ze een auto vol explosieven achter. Nu vernielen ze zichzelf samen met hun doel en onschuldige burgers. Een wraakactie. Ravage.

Bereiken ze iets met hun acties?

Dat is de vraag. Maar met de westerse manier van denken, kan je er geen antwoord voor vinden. Het klinkt vreemd. Je IK met dynamiet laten ontploffen om iets te bereiken. Als je IK niet bestaat, besta je niet. Dus bereik je niets. Maar het probleem is dat ze niets willen bereiken. Het doel zit in de vernietiging van het IK.

In de oosterse filosofie en de Islamitische leer, heeft het IK geen waarde. Alles draait om WIJ. WIJ staat centraal. IK wil niets bereiken. IK vernietigt zichzelf om WIJ iets te kunnen bereiken.

Is deze benadering een Islamitische handeling of is het ouder dan de Islam?

Ik denk dat de wortels van die leer veel ouder zijn dan die van de Islam. Vergis ik me? Dat kan. Ik probeer het te begrijpen.

Het idee schuilt in de oosterse manier van denken. Maar de Islam heeft het naar voren getrokken. In onze oude verhalen, in onze mythes, in onze geschiedenis hebben we veel voorbeelden van één man, of een paar mannen die tegen een machtig bewind in actie komen, hoewel ze weten dat ze zich vernietigen en dat ze niets bereiken. In die tijd was er nog geen dynamiet, of een pistool, of een vliegtuig, maar wat die mannen deden, kwam op het zelfde neer. WIJ dus!

Die gedachte roept op tot ultiem geweld tegen de vijand als je het politiek gebruikt. Maar in de literatuur heeft men met die gedachte het hoogtepunt van schoonheid bereikt. Een van de mooiste voorbeelden is een meesterwerk van de dichter Attar. Duizenden vogels kwamen bij elkaar om hun koning te kiezen. De vogel Hodhod zei: 'Er valt niets te kiezen. De koning der vogels bestaat. Hij heet Simorg en hij woont in de berg Ghaf. We hoeven hem alleen maar op te zoeken.'

Simorg is een mythische vogel. En Simorg is letterlijk Si+morg. Sie is het getal dertig. En morg betekent vogel. Simorg betekent dus letterlijk dertig vogels. En de berg Ghaf betekent onbereikbare plaats.

Duizenden vogels begonnen met een onmogelijke zoektocht naar de IK- Simorg. Honderden keerden terug, honderden vielen kapot. Tot er uiteindelijk dertig uitgeputte vogels overbleven.

Waar is die berg? Waar is Simorg? Ze keken om zich heen. Ze zagen niets anders dan zichzelf, dertig IKKEN die samen de mythische vogel Simorg vormden. Een IK- Simorg bestond niet. Zij waren de Simorg. Er moesten vele IKKEN vallen voor Simorg tevoorschijn kon komen.

Het gaat dus om de gedachte, niet om de persoon, niet om het lichaam van één, of twee, of tien terroristen, het gaat om Simorg.

Toen Amerikanen de grond van Afghanistan, de grond van Irak met hun ultra moderne oorlogsvliegtuigen ploegden, kwamen er vele IKKEN uit de grond.

Kan iemand ze tegenhouden? Ik weet het niet.

Als Irak een democratie wordt, zullen de IKKEN misschien terugkeren naar de plek waar ze vandaan komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden