Simonis stelt functie ter beschikking

Kardinaal Ad Simonis heeft in een brief aan paus Benedictus XVI zijn functie van aartsbisschop van Utrecht ter beschikking gesteld....

ANP

Simonis werd in juli 1983 tot hulpbisschop met recht van opvolging in het aartsbisdom Utrecht benoemd. Eind dat jaar volgde hij de enkele maanden geleden overleden kardinaal Jo Willebrands op. Hij is de achtste aartsbisschop van Utrecht, sinds de paus in 1853 weer bisschoppen in Nederland aanstelde.

De kans is groot dat de uit Lisse afkomstige Simonis nog enige tijd in functie blijft, omdat de paus hem kan vragen aan te blijven totdat hij een opvolger heeft benoemd. Benedictus kan echter ook het verzoek om ontslag inwilligen, maar ook de Nederlandse aartsbisschop vragen nog enige jaren aan te blijven. Daarbij speelt ook een rol, wat Simonis in zijn brief over zijn eigen wensen heeft geschreven. Voorzover bekend heeft de bijna 75-jarige aartsbisschop geen ernstige gezondheidsklachten.

Als de paus het ontslag aanvaardt of Simonis vraagt aan te blijven tot een opvolger is benoemd, komt het kapittel, het belangrijkste adviesorgaan van het aartsbisdom, bijeen om een lijst van drie mogelijke opvolgers op te stellen. Die lijst gaat naar de nuntius, de ambassadeur van het Vaticaan in Nederland, die er namen aan kan toevoegen. De nuntius stuurt de namen door naar de Vaticaanse congregatie voor de bisschoppen, waarna de paus een beslissing neemt. Hij kan een van de mensen op de lijst kiezen, maar kan ook een geheel andere kandidaat benoemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden