Simonis hekelt 'onbuigzaam' Westen in Kosovo-crisis

Kardinaal Simonis vindt dat de NAVO en het Westen 'opmerkelijk onbuigzaam' zijn opgetreden in de kwestie-Kosovo. Hij vraagt zich af waarom het schenden van mensenrechten 'in onze ogen' zo belangrijk was 'dat we er met alle macht op afgaan'....

De kardinaal richt zich in zijn brief tot priesters, diakens, pastoraal werkers en parochianen. Tijdens de Vredesweek, die van 19 tot 26 september wordt gehouden, dienen katholieken 'de eigen beslissingen die dag na dag zijn genomen en het eigen aandeel dat het Westen in de strijd gehad heeft kritisch en zorgvuldig' te onderzoeken.

Volgens de kardinaal is het 'wijsheid' om na het beëindigen van de oorlog 'geen winnaars of verliezers aan te wijzen'. Hij is er dankbaar voor dat er 'een einde lijkt gekomen aan de ergste verschrikkingen'.

Maar: 'Het is opmerkelijk dat onze westerse samenleving die voortdurend worstelt met grenzen van tolerantie en permissiviteit als er vragen van goed en kwaad in het geding zijn, inzake Kosovo blijk gaf van een opmerkelijke onbuigzaamheid', schrijft de kardinaal. De diepe verontwaardiging over de etnische zuiveringen was 'authentiek en vroeg ook om een adequate reactie', aldus Simonis.

Volgens Simonis is het Westen zich er onvoldoende van bewust dat 'de getoonde radicaliteit met betrekking tot de mensenrechten' nieuwe verplichtingen schept jegens 'beide partijen in het conflict'. Hij noemt daarbij het veilig terugkeren van vluchtelingen, het verhinderen van nieuwe vluchtelingenstromen, 'het herstellen van de door ons toedoen aangerichte verwoestingen' en het 'herstel van de noodzakelijke dialoog tussen bevolkingsgroepen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.