Simonis breekt discussie over het celibaat open

Een noodgreep om het priestertekort aan te pakken of de aanzet tot een principiële discussie over het celibaat? Kardinaal Simonis deed in Rome een intrigerend voorstel....

De oproep van de Nederlandse kardinaal Simonis tot een studie naar de mogelijkheid gehuwde mannen tot priester te wijden, wordt toegejuicht door Ben Pijlster, secretaris van de progressieve rooms-katholieke Mariënburgvereniging.

Hij noemt het een ‘helder lichtpunt’ in de discussie over het celibaat voor priesters. ‘Er is een ernstig tekort aan priesters, en Simonis’ opmerkingen wijzen erop dat de hij bereid is tot nieuwe manieren over te gaan om het priestertekort aan te pakken. Het verbaast me. Dit is mogelijk een opening tot een discussie over het celibaat.’

Simonis deed zijn oproep tijdens de bisschoppelijke synode over de eucharistie in Rome, die van 3 oktober tot 23 oktober duurde. In een werkgroep pleitte hij voor een studie naar de priesterwijding van viri probati, ervaren en eventueel gehuwde mannen die in de kerk actief zijn.

Adrie de Jong-Otte van Vereniging Magdala, die pleit voor de erkenning van relaties die vrouwen met priesters hebben, zegt ‘verbaasd maar gematigd positief’ te zijn over de uitspraken van de kardinaal, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van Nederland.

‘Het zou een opening in de discussie kunnen worden, maar Simonis’ uitspraak gaat niet over het principe van het celibaat. Het is een noodgreep om het priestertekort aan te pakken.’

Het aartsbisdom Utrecht, waarvan Simonis de bisschop is, zegt dat de opmerkingen van de kardinaal niets nieuws onder de zon zijn. ‘Het betekent nadrukkelijk niet dat kardinaal Simonis zich uitspreekt voor de loskoppeling van celibaat en priesterschap’, zegt woordvoerder Jan Willem Wits.

‘Er is een priestertekort, en dat wil de kerk aanpakken. Dan kun je bidden, preken of je kunt kijken of er beletsels zijn voor het toetreden van gelovigen tot het priesterschap. Daarom heeft de kardinaal aangegeven open te staan voor een onderzoek naar het verband tussen priestertekort en celibaat.’

In veel West-Europese landen is een groot tekort aan priesters. ‘In een tijd van nood, waarin de sacramentaliteit van de kerk in gevaar is, zou je daar eventueel aan kunnen denken’, zei de kardinaal zondag over zijn oproep in het KRO-programma Kruispunt.

Simonis’ voorstel werd niet overgenomen door de synode. Theoretisch is opheffing van het celibaat mogelijk, omdat het geen kerkelijk dogma is. De verplichting bestaat sinds de 13de eeuw, daarvoor waren getrouwde mannen wel actief als priester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden