Simon verandert heel rustig van roeier in coach

Of hij is gestopt met roeien? Wie het Diederik Simon hardop wil horen zeggen, moet geduld betrachten. Maar tussen de regels klinkt duidelijk door dat een van de succesvolste roeiers van Nederland afscheid heeft genomen van de topsport.

AMSTERDAM - Gevraagd naar zijn einde van zijn carrière kaatst Simon terug dat hij 'zich ook niet kan herinneren dat Marit van Eupen (olympisch kampioen van 2008, red.) ooit heeft gezegd dat ze was gestopt'. 'Ik vind dat van die aandachttrekkerij', zegt Diederik Simon over afscheidsaankondigingen van sporters. Van hem hoeft het niet, al die loftuitingen die horen bij het vertrek van een gelauwerd sportmens.


Ruim twintig jaar acteert Simon nu op het hoogste podium. Hij is een van de succesvolste roeiers in de Nederlandse roeihistorie. Op zijn palmares prijken onder meer drie olympische medailles, met als hoogtepunt goud met de Holland Acht op de Spelen van Atlanta in 1996. Afgelopen zomer deed hij in Londen voor de vijfde keer mee aan de Olympische Spelen.


Ook in de winter trainde hij gewoon door om fit te blijven, terwijl de Nederlandse roeiwereld speculeerde over zijn afscheid. 'Ik vind het gewoon leuk om te roeien', zegt hij nuchter. 'Ook nu train ik nog steeds veel, maar niet meer met een groep. Dat vind ik lekker. Het is toch een beetje een verslaving voor mijn lichaam geworden, merk ik.'


Eind januari vertrok Simon met een groep van bijna vijftig roeiers op trainingskamp naar het Portugese Avis, op basis van zijn plek in het voorlopige Nationaal Roeiteam 2013. Uit die groep koos de Nederlandse roeibond (KNRB) atleten met hoge potentie voor eventuele medailleploegen op het WK in 2014 op de Amsterdamse Bosbaan en tijdens de Spelen van Rio in 2016 in een definitieve ploeg.


Kort voor de trip naar Portugal gaf Simon aan er stiekem van te dromen uit te mogen komen op het WK in eigen land, in 2014. Maar zijn naam ontbrak op de lijst van het definitieve roeiteam, die de bond vorige week woensdag publiceerde. Voor die beslissing van de KNRB had Simon alle begrip. 'Ik zit op dit moment niet in een ploeg en verdien dat ook niet, want ik heb nog niets laten zien en nergens aan meegedaan', concludeert hij realistisch.


Over zijn wens om door te roeien tot het WK 2014, is hij terughoudend: 'Dat zijn toch ook weer zaken die je in de mond worden gelegd'.


Simon zegt niet of hij nog wedstrijden gaat starten. 'Het ligt in ieder geval niet voor de hand om weer in een ploeg te gaan zitten. Ik heb de afgelopen acht jaar in vergelijkbare projecten meegedraaid en daar komt veel bij kijken', verklaart hij. Om daar direct aan toe te voegen: 'Ik zou het nog wel kunnen, hoor. Maar je moet wel trainen, elke dag twee keer in die boot. Er zijn nu veel nieuwe jongens met hun eigen ambities.'


Langzaam maar zeker verlegt de roeier zijn focus naar een andere passie: coachen. Sinds kort coacht Simon zes dagen per week de vrouwen dubbelvier, samen met Lili Wabeke-Meeuwisse. Ze vervangen René Mijnders als coach van de zware vrouwenboten die vanwege een ziekte voorlopig uit de roulatie is. 'Coachen doe ik al ruim twaalf jaar', zegt hij. 'Alleen de afgelopen jaren had ik er wat minder tijd voor, omdat het lastig te combineren was met een olympisch traject.'


De eigenzinnige oudgediende weigert om zijn roeiafscheid uit te spreken, ook al lijkt zijn loopbaan als roeier voorbij. 'Ik snap dat journalisten dat graag willen horen, maar ik kijk daar niet zo tegenaan. Wat ik wel kan zeggen, is dat ik er op het EK in Sevilla eind deze maand niet meer bij ben. Ja, misschien als coach.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden