Simon de Wijs, zeer gemotiveerde topper

Betrokken, gemotiveerd, met enorme inzet en vrijwel altijd goedgehumeurd. Voeg daaraan een stevige brok zelfkritiek toe en je hebt een treffende omschrijving van topbridger en wereldkampioen Simon de Wijs. In het voorjaar van 1993 maakte een goede bekende mij attent op een jong paar uit de regio Rotterdam. Met Ricco van Prooijen, eveneens lid van het wereldkampioensteam, maakte de Wijs vervolgens een sterk debuut bij de junioren.

Opvallend en interessant was het kunstmatige biedsysteem dat het paar hanteerde. De voorliefde voor een artificiële aanpak bleef. Met huidige partner Bauke Muller werd 'Tarzan' ('Weismuller') ontwikkeld, waarmee het ijzersterke paar de wereldtop bestormde en veroverde. De Wijs ambieert nu een loopbaan als fulltime bridgeprofessional. Hij erkent dat de financiën voor trainingen van Team Oranje, de opzet van de 'Onstein Aces' en de Amerikaanse activiteiten daarbij een onzekere factor vormen. De eerstkomende grote uitdaging is het EK-2012 in Dublin.

In diagram 1, uit de kwartfinale van het WK-2011 tegen IJsland, laat de Wijs zien dat ook topbridgers gewone mensen zijn met zwakke momenten.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

1¿2¿3¿4¿

5¿5¿paspas

dblpaspaspas

2¿: ¿+¿ tweekleurenspel. De Wijs had als west kennelijk in de gaten dat de noord op de biedstoel nog wel een bod ging doen. Hij zette met het kwetsbare 5¿ (zo'n 800 down) druk op de ketel. Het is mogelijk dat hij na 3¿ een enigszins vertekend beeld van het hele spel had. Het doublet op 5¿ vloeide ook voort uit dat idee.

De leider in 5¿-gedoubleerd troefde de uitkomst, ¿A, in de dummy. Hij kon het contract eenvoudig maken door ¿A en schoppen te spelen. In plaats daarvan speelde de leider, die schoppenlengte in oost verwachtte, als een soort van - mislukte - safety play ¿V voor ¿H in west. De Wijs legde snel de singleton klaveren op tafel en kreeg een introever voor één down. Je bent geneigd om te denken dat 5¿ nu wel twee down zou gaan omdat oost in ruiten kan overtroeven. Nu bleek dat ook een toekomstig wereldkampioen zich kan vergissen want de Wijs vervolgde harten voor ¿H. De leider trok de laatste troef en claimde één down.

De Wijs schuwt geen enkel gambiet. Hij verhoogde ooit uitgekookt na een 3¿-opening van partner naar 4¿ (!!) met ¿2¿VB97632¿V93¿54 en blufte rechts Fantoni en links Nunes (Italië), het sterkste paar van dit tijdperk, uit 7¿. In diagram 2 beloonde hij de ongebreidelde dadendrang van Bauke Muller met een hoofdprijs.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas1¿

pas1¿pas1SA

paspasdblpas

pas2¿dblpas

paspas--

Twee keer passen en dan met groot enthousiasme tot leven komen met twee informatiedoubletten. Een vorstelijk huzarenstuk van Muller uit de wedstrijd tegen de VS tijdens de World Mind Games-2011 in Peking.

West, De Wijs, rook bloed en paste op 2¿ gedoubleerd. Het tegenspel was dodelijk. Een kleine ruiten via ¿10 voor ¿H in zuid. ¿8 voor ¿B in oost. ¿V meegenomen en harten, ¿7 in zuid, en ¿B in west. ¿A gevold door ¿10, ¿V en ¿H in oost. Harten uit oost, de leider zag af van de snit, voor ¿A in zuid. De zuidhand was hierna overleden en oost-west maakten nog vier slagen: ¿AV en twee schoppenslagen voor +1100.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden