Simitis eist overwinning op voor Pasok

De Griekse parlementsverkiezingen hebben zondagavond een ongemeen spannend slot beleefd. Nimmer hielden de twee grootste partijen elkaar zo lang in evenwicht....

Van onze buitenlandredacteur Eric Outshoorn

Onder het ingewikkelde stelsel van zetelverdeling, krijgt de winnaar altijd een werkbare meerderheid in het parlement. De voorspellingen gaven Pasok 156 zetels in de 300 leden tellende volksvertegenwoordiging. Oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) zou uitkomen op 125 zetels.

ND van Kostas Karamanlis leek zondag aan het begin van de avond de overwinning te gaan behalen. ND had na het tellen van 5,9 procent van de stemmen een minieme voorsprong van 0,3 procent op Pasok. Dat was reden voor de aanhangers om alvast het overwinningsfeest te gaan vieren. Naarmate de avond echter vorderde en de partij van Simitis stap voor stap inliep, werd het stiller op het ND-hoofdkwartier.

Dat was ook het geval op het Atheense Syntagmaplein waar ND een grote verkiezingstent had mogen oprichten dankzij de speciale toestemming van burgemeester Dimitris Avramopoulos, die graag Karamanlis als leider van de conservatieven zou opvolgen.

Het minieme verschil waarmee Pasok wint, is slecht voor de regeerkracht van Simitis, meent een waarnemer. Immers de oppositie kan dan met enige reden zeggen dat het draagvlak van de regering veel te smal is om ingrijpende besluiten te nemen.

De communistische KKE zal niet het verrassend goede resultaat van de Euroverkiezingen herhalen, maar handhaaft zich in de Voulis, het Griekse parlement, met ongeveer 11 zetels. Synaspismos, de linkse coalitie bestaande uit vroegere eurocommunisten en milieuactivisten, haalt ongeveer 6 zetels. Dat geldt niet voor de partij Dhkki, een afsplitsing van Pasok. De partij verdween uit het parlement.

Nikos Konstandaris van het dagblad Kathimerini meent dat Simitis genoeg draagvlak houdt en geen coalitie hoeft te sluiten met bijvoorbeeld Synaspismos. 'Zoals het er nu naar uitziet, zal Simitis op eigen kracht een regering kunnen vormen', aldus Kostandaris zondagavond.

Minister Georgios Papandreou van Buitenlandse Zaken verklaarde op televisie dat Pasok meer steun voor haar beleid had gekregen dan vier jaar geleden.

Pasok-woordvoerder Yannis Starakis zei dat de aanhangers van Karamanlis te vroeg hadden gejuicht. 'Er is nu een explosieve situatie ontstaan door die te vroege overwinningsroes.' Het bleef echter overal rustig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden