Silvio Berlusconi is weer helemaal terug

Italianen houden protestmars tegen regering-Prodi...

Met zijn hoevelen zij door Rome zullen schuifelen weet nog niemand, maar dat het er vele honderdduizenden zullen zijn staat al op voorhand vast. En ook dat zij zich zullen scharen achter de onbetwiste leider van de Italiaanse oppositie, Silvio Berlusconi.

Nog geen week geleden werd hij voor dood het podium van het congresgebouw in Montecatini afgedragen, vanmiddag is hij de woordvoerder voor de collectieve krenking die de Italianen menen te ondergaan door toedoen van Prodi. Bovendien is hij de man die eenheid moet brengen in gelederen van de Italiaanse oppositiepartijen, van de kleine christen-democratische UDC, via de Nationale Alliantie en de Lega Nord, tot zijn eigen Forza Italia.

Want dat is het curieuze neveneffect van de drie minuten hartritmestoornissen die hem zondagavond in een Milanees hospitaal deden belanden: zijn kortstondige verzwakking heeft zijn leiderschap juist versterkt.

Berlusconi en zijn gezondheidsproblemen domineerden de media deze week in Italië. Sedert hij dit voorjaar nipt de verkiezingen had verloren, leek de ex-premier bijna uit het nieuws verdwenen. Maar juist in liggende toestand slaagde hij erin zichzelf te profileren. Dat hij beterschapstelegrammen kreeg van zowel Romano Prodi als van George W. Bush en paus Benedictus XVI leek nieuwswaardiger dan de strubbelingen die de huidige regering ondervindt bij het door het parlement loodsen van de begroting.

Een stoet amateur-cardiologen kwam bepleiten dat hij het voortaan wat rustiger aan zou doen, zijn dochters voorop. Vlak voor zijn ineenzijgen had hij al laten doorschemeren het leiderschap van de oppositie er wellicht aan te willen geven, maar nu is daar geen sprake meer van. De demonstratie tegen Prodi lijkt evenzeer een aanhankelijkheidsbetuiging aan Berlusconi te gaan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden