Siliconenfabrikant wil schade als gevolg van borstvulling afkopen

Het Amerikaanse bedrijf Dow Corning wil voor 2,4 miljard dollar de schadeclaims van tweehonderduizend vrouwen met siliconen gevulde borstimplantaten afkopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dow Corning voor vijftig procent in handen van de Amerikaanse chemiegigant Dow Chemical geeft niet toe dat de siliconen ziekten kunnen veroorzaken. Wel zegt men op de hoogte te zijn van het feit dat borstimplantaten 'plaatselijke complicaties' kunnen veroorzaken en dat zich in sommige gevallen 'scheuren kunnen voordoen'.

De uit te keren bedragen variëren van duizend dollar voor een snelle procedure tot tweehonderd duizend dollar voor medische kosten die vrouwen zeggen te hebben gemaakt tengevolge van het lekken van siliconen in het lichaam. Als meer vrouwen akkoord gaan met de regeling kan het totaalbedrag volgens Corning hoger uitvallen.

Om het plan uit te voeren moet minstens driekwart van de vrouwen die een claim hebben ingediend ermee akkoord gaan. Als 80 procent ermee instemt wordt het bedrag hoger, bij 92 procent nog hoger.

Volgens Dow Corning is het plan van te voren met de betrokken vrouwen besproken, maar een advocaat van de vrouwen spreekt dat tegen. Volgens hem zullen de advocaten van de vrouwen hen niet aanraden voor of tegen het voorstel te stemmen.

Zelf vindt hij de schadevergoeding aan de lage kant. 'Dit plan draait er eerst en vooral om Dow Chemical buiten schot te houden', zei hij.

Het schikkingsvoorstel komt een week na een gevoelige juridische nederlaag van Dow Chemical, het moederbedrijf van Corning. Een jury in Louisiana oordeelde dat Dow Chemical de siliconen voor bortstimplantaten niet deugdelijk heeft getest. Ook zou het bedrijf hebben gelogen over mogelijke risico's en met Corning hebben samengespannen om gevaren voor de gezondheid vanconsumenten te verbergen.

Dow Chemical, en niet zijn dochterbedrijf Corning, werd aangeklaagd omdat het dochterbedrijf was bezweken onder het gewicht van duizenden schadeclaims en surseance van betalingaanvroeg.

Het proces was aangespannen door acht vrouwen die 1800 lotgenoten vertegenwoordigden. Eind september gaat de tweede fase van het proces in. Dan wordt door dezelfde jury bepaald of Dow Chemical daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de medische misère van de klagers. Daarna zal eventueel de hoogte van de schadeclaim worden vastgesteld.

In Nederland hebben ongeveer dertigduizend vrouwen siliconen-implantaten. De consumentenbond wil vrouwen eventueel helpen als mocht blijken dat de Amerikaanse jury-uitspraak ook voor hen gevolgen heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden