Siliconenborsten mogen de oven in

Er wordt van alles in een kist bij een overleden lichaam gestopt. Een speelgoedbeest bij een kind, een fles wijn bij een liefhebber of een hengel bij een verwoed sportvisser....

De wet verbiedt niet om allerhande spullen met een lichaam mee te verbranden. Het zogenoemde Lijkomhulselbesluit kent wel regels voor kisten en lijkhoezen om de milieubelasting te beperken. Maar de Wet op de lijkbezorging kent verder geen regels over spullen die in de kist worden gedaan. 'Daar zit ik ook niet op te wachten', merkt Gerrit Jan Swinkels op in het artikel. Swinkels is voorzitter van de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC). 'Het gaat erom dat het stoffelijk overschot zo goed mogelijk verbrandt en dat de uitvaart bijdraagt aan het rouwproces ', vertelt de voorzitter. 'Daar moet je een balans in zien te vinden. De branche is professioneel genoeg om daarin te slagen.'

Volgens Kees Brederode, bedrijfsleider van een crematorium in Nieuwegein, is het moment van crematie ook niet geschikt om nabestaanden ervan te weerhouden iets in de kist te leggen. 'Een synthetische jurk die al maanden in de kast lag om tijdens de uitvaart te worden aangetrokken, ga ik niet op het laatste moment verbieden. ', vindt hij.

Naast de spullen die nabestaanden in de kist leggen, heeft het crematorium ook te maken met materialen in het lijk. Zo wordt er jaarlijks voor meer dan 64 duizend euro aan edelmetaal uit de ovens gehaald. Allemaal bestemd voor goede doelen. Pacemakers dienen wel eerst te worden verwijderd, want die kunnen exploderen. Maar siliconen implantaten kunnen gewoon mee de oven in. Verhalen van exploderende Zweedse vrouwen berusten volgens Swinkels niet op waarheid.

Diploma's fikken wel erg vaak af

'Eén op de tien sollicitanten liegt in het cv'. Dat meldt Marion Koeleman van Koeleman Consultancy uit Aalsmeer in de Kamerkrant, de maandelijkse nieuwskrant van de Kamer van Koophandel Midden Brabant.

'Ze schrijven bijvoorbeeld dat ze een sabbatical year hebben gehouden terwijl ze gewoon werkloos waren', vertelt Koeleman. 'Of ze vermelden een opleiding die ze wel hebben gevolgd, maar waarvan ze geen diploma hebben gehaald.' Daarom vraagt ze zelf altijd om de originele diploma's. Regelmatig krijgt ze te horen dat die bij een brand in het ouderlijk huis verloren zijn gegaan. Cynisch stelt ze dan vast dat er wel erg veel branden voorkomen in Nederland.

Naast vragen naar diploma's, vraagt ze ook naar details van de opleiding. Bijvoorbeeld over disputen. 'Als de sollicitant daar heel wazig bij begint te kijken, weet ik ook voldoende', vertelt de consultant. Als een kandidaat blijkt te hebben gelogen is het voor Koeleman direct einde oefening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden