Silicon Valley tot Rutte: versoepel belastingbeleid

Als het Nederlandse kabinet zijn belastingregels niet versoepelt, dreigt het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat voor Amerikaanse bedrijven verloren te gaan. Daarvoor hebben Google, Apple en nog zo'n tachtig grote Amerikaanse technologiebedrijven het kabinet-Rutte in een brief gewaarschuwd.

Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan Silicon Valley in februari.Beeld anp

De brief, die afgelopen mei is verstuurd, is nu door het Financieele Dagblad openbaar gemaakt. Premier Rutte bracht in februari van dit jaar een bezoek aan Silicon Valley, het technologische hart van de Verenigde Staten, en had de bedrijven bij die gelegenheid gevraagd om informatie over het verbeteren van de fiscale aantrekkingskracht van Nederland voor Amerikaanse technologiebedrijven.

Volgens de bedrijven zou Nederland de vennootschapbelasting fors moeten verlagen om aantrekkelijk te blijven. Nu betalen bedrijven 25 procent belasting, maar dat zou gehalveerd moeten worden tot het niveau van het als fiscaal zeer aantrekkelijk bekend staande Ierland: 12,5 procent.

Belastingrulings

Daarnaast zou Nederland volgens Silicon Valley de belastingrulings in stand moeten houden. Daarin maakt de belastingdienst afspraken met een bedrijf over het percentage dat moet worden afgedragen. Deze deals blijven strikt geheim. Volgens critici zorgen deze belastingrulings ervoor dat veel bedrijven te weinig belasting betalen.

Jaarlijks lopen de Europese landen rond 60 miljard euro aan belastingen mis door belastingontwijkende multinationals. Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat Starbucks via afspraken met de Nederlandse fiscus onterecht miljoenen euro's voordeel kreeg. De Belastingdienst moest het onterecht verkregen winst terugvorderen. Het kabinet was het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie. Het vond niet dat er sprake was van overtreding van de regels en van illegale staatssteun. De bedrijven in Silicon Valley juichen in hun brief dit kabinetsstandpunt toe.

Premier Mark Rutte, Tim Cook, CEO van Apple en Neelie Kroes bezoeken een Apple Store tijdens een 3-daags bezoek aan de staat Californië.Beeld anp

Britse wet

Nederland zou zich wat de Amerikaanse techbedrijven betreft ook moeten verzetten tegen een nieuwe Britse wet, die ervoor zorgt dat de Britse belastingdienst winst die uit Groot-Brittannië wordt weggesluisd naar buitenlandse dochterondernemingen kan belasten. Die aanslagen kunnen voor een groot deel ook bij Nederlandse bedrijven terechtkomen, wat een negatief effect heeft op het vestigingsklimaat.

De brief is ondertekend door de financieel directeuren van de toonaangevende bedrijven uit Silicon Valley, die zich hebben verenigd in de Tax Directors Group (SVTDG). Behalve premier Rutte worden ook minister Dijsselbloem van Financiën, minister Kamp van Economische Zaken, minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Wiebes van Financiën aangeschreven.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden