Silhouet aan het water

Met een op de rug gezien silhouet aan het water kun je alle kanten op.

Erik van den Berg
null Beeld .
Beeld .

Goed kijken, dan ontdek je het (minieme) thrillerelement: het pistool in de rechterhand van het silhouet op Doodskopvlinder, de eerste gezamenlijke thriller van Tomas Ross en Corine Hartman. Een onbestemd beeld overigens - afgezien van het wapen - zo'n roerloze gestalte aan de waterkant. Wat staat hier te gebeuren? Je kunt er evengoed zinderende spanning als serene rust in zien, en juist door dat onbestemde is het een door boekontwerpers graag gebruikt motief.

Klassiek voorbeeld: Op de rug gezien, de verhalenbundel bij uitgeverij Contact waarmee Margriet de Moor eind jaren tachtig in één klap haar naam vestigde. De eerste editie had een tekening op de cover, maar vanaf de 9de druk gebruikte Femke Tomberg ook zo'n eenzame figuur op een steiger. Haar ontwerp deed het zo goed, dat het tegen de traditie in meeverhuisde toen De Moor van uitgever veranderde. Op de recente edities van Op de rug gezien bij De Bezige Bij is hetzelfde silhouet te zien.

null Beeld .
Beeld .

Nóg een rug die het lang uithoudt: de badende heer met dophoed en pandjesjas van fotograaf Tom Maday. Het mysterieuze heerschap verscheen in 2008 op de Engelse vertaling van Alessandro Baricco's Oceano Mare (Ocean Sea, uitgeverij Canongate), dook daarna op op de midprice-editie van Jan Siebelinks Hartje zomer (De Bezige Bij, 2009) en keert nu terug op de Nederlandse vertaling van Baricco's roman, Oceaan van een zee, die eerder met een ander omslag bij De Geus verscheen.

Vormgeefster Marry van Baar hergebruikte het surrealistische tafereel op speciaal verzoek van de uitgever. Ze snapt wel waarom: 'Zo'n rug blijft intrigeren.'

null Beeld .
Beeld .

Ross & Hartman: Doodskopvlinder
Omslag Wil Immink Design.
Cargo; € 19,90.

null Beeld .
Beeld .

Alessandro Baricco: Oceaan van een zee
Omslag Marry van Baar.
De Bezige Bij; €12,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden