Sijbrands moet zich tevreden stellen met schot tegen de paal

De tweede sessie van vier match-partijen bij de Grandmasters 95 leverde geen beslissingen op. Maar de wedstrijden worden langer, de fouten beter aanwijsbaar en de kansen groter....

EGBERT VAN HATTUM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

VLIELAND

In ieder geval had er één winst moeten vallen. De 'problèmes pendule' van Macodou N'Diaye werden hem bijna fataal. In zijn tweede matchpartij miste Aleksandr Schwarzman een opgelegde winstkans in het eindspel. Deze had zijn voordeel kunnen verzilveren als hij snel naar dam was gelopen.

In het vier-om-twee eindspel stelde Schwarzman zijn Senegalese tegenstander op de valreep alsnog tot een kunststukje in staat. Een dreigende ruil, gecombineerd met een offer en opdrijving van een schijf, maakten na zes uur spelen remise onafwendbaar. Een uitkomst waar enige rechtvaardigheid in besloten lag, want het was juist de witspeler die lange tijd de beste kansen had. Schwarzman onderscheidde zich kort na de opening door zijn tegenstander kortstondig een schijf voorsprong te gunnen. N'Diaye versmaadde het aantrekkelijke voorstel en nam genoegen met een gelijk aantal schijven waarbij de zijne mooi centraal geposteerd stonden.

De teleurstelling van Schwarzman was desalniettemin groot. Groter dan bij Ton Sijbrands die een uur tevoren zijn hoop op winst had moeten opgeven. Ditmaal deed tegenstander Anatoli Gantwarg beroep op een noodzakelijk en verrassend offer. De zwartspeler die in deze match een flink tempo hanteert, verkeek zich lelijk op de mogelijkheden die Sijbrands in het vijf-om-vijf eindspel ter beschikking stonden. Want pas na de foute 43e zet, verzonk Gantwarg in diep gepeins. Op de 51e zet trok de Minskenaar wederom ruim 35 minuten uit voor zijn opmerkelijke offer.

'Als ik me niet vergis, is de zet van Gantwarg de enige remisemogelijkheid. Hij offert zodat hij uit de slag van de witte dam kan blijven. Hierdoor spelen allerlei slagmogelijkheden mij parten', aldus Sijbrands die nauwelijks een aangeslagen indruk wekte na zijn schot op de paal.

De Minskenaar verdiept zich minder in de praktische bordkansen en speelt snel. Gantwarg: 'Dat is nodig om niet te verliezen. N'Diaye moet dat tegen Schwarzman ook doen anders gaat het fout.' Gantwarg doet voorkomen alsof hij weinig gemotiveerd is. 'Ik ben al vier keer wereldkampioen geweest en niet meer afhankelijk van het dammen.'

De Witrus vindt dat hij door de werelddambond 'respectloos' wordt behandeld. De voorbereiding liep in het honderd omdat de paringen telkens anders uitvielen. Gantwarg: 'Thuis in Minsk wist ik niet meer wat waar was. Telkens hoorde ik andere berichten, zonder dat mij ooit iets is gevraagd. Maar drie weken heb ik me op Sijbrands kunnen voorbereiden. Dat is minder dan nodig is tegen hem.'

Voorlopig houdt hij de hoop levend. Net als Bassirou Ba die zag dat tegenstander Rob Clerc vanuit een klassieke stelling een sterke aanval inzette. Maar wederom 'liep de stelling niet' (Clerc) waardoor Ba precies op tempo over de middenlijn naar remise kon glippen. De suggestie van de frêle Senegalees om enige lessen te volgen bij Iser Koeperman lijkt zo gek nog niet.

Harm Wiersma herstelde zich na een ongelukkige eerste ronde. De Fries had ditmaal wel een perspectiefrijke stand: een sterk centrum in een stand met een witte schijf op veld 6 en zwarte schijven op 26 en 36.

Maar Wiersma kon geen echte vuist maken. Hij weet de verwatering van de voordelige stelling aan de verbruikte tijd die nodig was om tot voordeel te komen. Wiersma liet zijn tegenstander met een slagzet remise maken. 'De eerste combinatie van dit toernooi', constateerde Baljakin tevreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden