Sijbrands en Wiersma laten het op penalty's aankomen

Van de acht WK-deelnemers hebben zich er pas twee geplaatst voor de volgende ronde van de Grandmasters 95. Aleksandr Schwarzman had aan vijf ronden voldoende om Macodou N'Diaye te verslaan, terwijl Rob Clerc het niet redde tegen Bassirou Ba....

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

VLIELAND

De knipoog van Harm Wiersma naar arbiter Douwe de Jong tijdens de zesde matchpartij bleek te vroeg. In stijl leek hij de origineel verworven omsingeling tegen Aleksandr Baljakin af te sluiten met een gewonnen zes-om-zes stand. Maar binnen een paar minuten slaakte de Fries een diepe zucht. De kleine meerslagfinesse 52.35-30 20-25 53.32-27! had hij over het hoofd gezien. Dank zij de reddende slagwending was het met de winstpogingen van Wiersma direct gedaan.

De pech werd de volgende dag tijdens de barragepartijen van gisteren meer dan gecompenseerd. Hierin beging Baljakin de fout te snel te spelen in een gewonnen stand. In de barrage wordt een speeltempo van één uur per partij per speler gehanteerd. Met nog drie minuten bedenktijd voor Wiersma en bijna een half uur tijd voor Baljakin, besloot de Witrus het hoge speeltempo te handhaven. Wiersma redde zich met een geraffineerd slagzetje op het nippertje. 'Ik oefen vast voor de partijen van morgen', verborg Baljakin zijn teleurstelling achter een grapje. Wiersma gaf ruiterlijk toe dat hij verloren had gestaan.

Tijdens de tweede barragedag, vandaag, zal het speeltempo worden teruggebracht tot een half uur per speler per partij, terwijl dan ook het sudden death-principe zijn intrede doet. Is na drie partijen nog geen beslissing gevallen dan wordt de bedenktijd zelfs teruggebracht tot tien minuten.

De experimentele regels op Vlieland zijn moeizaam tot stand gekomen. Bij aanvang van de matches had arbiter De Jong de deelnemers ingeprent dat de Grandmasters 95 'volgens de voorkant en volgens de achterkant' van het reglement verspeeld zouden worden. Derhalve werd na de gelijke standen bij Sijbrands - Gantwarg en Wiersma - Baljakin de eerste lange barragedag begonnen met drie partijen. Daarin mochten de spelers ieder een uur bedenktijd voor de gehele partij gebruiken. 'Een eerlijke vorm van penalty schieten', aldus Harm Wiersma. Met de partijen van tien minuten heeft Wiersma moeite: 'Dat kun je geen echte dampartij meer noemen.'

De twee arbiters (naast De Jong is dat organisator Paul Visser van de KNDB) en de vier betrokken spelers moesten voor de barragepartijen eerst een 'herenakkoord' overeenkomen: in geval van duidelijke remiseposities zou de klok niet als scherprechter misbruikt worden. Een afspraak die nodig was omdat de reglementen van de werelddambond niet uitputtend alle uitzonderingssituaties beschrijven.

Op de eerste barragedag deden zich geen moeilijkheden voor. Sijbrands had in de tweede barragepartij duidelijk overwicht na een mislukte opening van Gantwarg. In tegenstelling tot Baljakin rekende Sijbrands wel diep toen het voordeel eventueel verzilverd kon worden. Maar de conclusie bleef negatief. Sijbrands: 'Optisch lijkt de aanval veelbelovend, maar het valt toch tegen. Hoewel ik niet geloof dat Gantwarg de mogelijkheid gezien heeft.'

In de barragepartijen worden de spelers heen en weer geslingerd. Risico nemen impliceert tijdverbruik, terwijl snel spelen een verloren positie tot gevolg kan hebben. Ook Harm Wiersma werd het tijdens de derde barragepartij te gortig. Een ingewikkelde winstpoging liet hij voor wat die was, omdat hem te weinig bedenktijd ter beschikking stond. Toen het labyrinth van mogelijkheden na afloop in alle rust bekeken werd, speet het de Fries zichtbaar dat hij de varianten niet aan de praktijk kon toetsen.

Aleksandr Schwarzman en Bassirou Ba konden, geplaatst en wel, toekijken naar het geploeter van hun collega's. Na de winst in de vierde ronde zette Schwarzman de Senegalees Macodou N'Diaye de volgende dag meteen op een onoverbrugbare achterstand (7-3). Tot complicaties gewongen speelde N'Diaye dezelfde openingszetten als in zijn derde matchpartij tegen Ton Sijbrands. Na twaalf zetten week hij af. Maar een gelukkige strategie bleek het niet te zijn. De Rus bleek de varianten goed te kennen, speelde snel mee en klemde zich om de zwarte aanvalsschijf op het kerkhofveld 29 en sloot het combinatie-net vervolgens met precisie. Als toegift won Schwarzman de zesde en laatste matchpartij eveneens, hetgeen een afgetekende 9-3 eindstand betekende.

Verrassend en triest was de uitschakeling van Rob Clerc tegen de passief spelende Bassirou Ba die de Zoetermeerder in de derde ronde zo plotseling verraste. Vooral in de vijfde partij had Clerc winstkansen toen Ba niet overschakelde naar klassiek en de zwarte aanval intact bleef. Zelfs in een late zes-om-zes stand vond Clerc na afloop een praktisch gewonnen vier-om-twee afspel. In de partij wist Ba zich voor de zoveelste keer te redden.

VLIELAND: Grandmasters 1995, vijfde ronde: Gantwarg (WRus) - Sijbrands (Ned) 1-1, Wiersma (Ned) - Baljakin (WRus) 1-1, Ba (Sen) - Clerc (Ned) 1-1, Schwarzman (Rus) - N'Diaye (Sen) 2-0; zesde ronde: Sijbrands - Gantwarg 1-1 (tussenstand 6-6), Baljakin - Wiersma 1-1 (6-6), Clerc - Ba 1-1 (5-7), N'Diaye - Schwarzman (Rus) 0-2 (3-9). Ba en Schwarzman geplaatst voor halve finale; barrages: Wiersma - Baljakin 3-3, Gantwarg - Sijbrands 3-3; vandaag volgen rapid-partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden