Sihanouk staat Cambodjaanse troon af wegens hoge leeftijd

De Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk heeft besloten de troon op te geven. De 82-jarige monarch liet dit weten in een verklaring die werd uitgegeven in Peking, waar hij al geruime tijd verblijft voor medische behandeling....

'Ik kan mijn taken als koning en staatshoofd niet langer verrichten', aldus Sihanouk. 'Het is een grote eer voor me geweest om mijn land en volk gedurende meer dan een halve eeuw te dienen, maar ik word nu te oud.'

Sihanouk, die in 1993 na een onderbreking van ruim twintig jaar de troon weer besteeg, heeft de afgelopen jaren meermaals gedreigd met aftreden. Dat gebeurde dan uit onvrede met de politieke situatie. Zo ergerde hij zich zeer aan de langdurige regeringsformatie na de verkiezingen van 2003.

Een van Sihanouks zonen, Norodom Ranariddh, die voorzitter van de Nationale Assemblee is, zei te hopen dat zijn vader zich bedenkt en in elk geval zal aanblijven totdat een opvolger is gekozen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van een negen leden tellende Raad voor de Koninklijke Troon, waarin de premier en de voormannen van het parlement zitting hebben, alsmede twee boeddhistische monniken.

Sihanouk kwam voor het eerst op de troon in 1941, toen Cambodja nog een Franse kolonie was. Geholpen door de antikoloniale strijd in het aangrenzende Vietnam stuurde de jonge koning met succes aan op onafhankelijkheid.

In de jaren vijftig en zestig trad Sihanouk hard op tegen (communistische) dissidenten, maar toen de pro-Amerikaanse elite hem in 1970 van de troon stootte vanwege de groeiende Vietnamese invloed, maakte hij moeiteloos een politieke draai en smeedde in ballingschap een coalitie met de Rode Khmer. Die zagen hem vooral als een 'nuttige idioot' en wilden hem ter dood brengen toen hij na hun succesvolle opmars terugkeerde naar Cambodja. Tussenkomst van de Chinese premier Tsjoe-en-lai redde zijn leven. Hij ging wederom in ballingschap, die zou duren tot 1993.

Behalve als politiek jongleur deed Sihanouk van zich spreken door zijn neiging tot zelfverheerlijking, waarbij zijn hoge stem voor een komisch contrast zorgde, en door zijn westerse smaak. Hij had zijn eigen voetbalclub en zijn eigen jazzband.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden