NieuwsD66

Sigrid Kaag nieuwe leider D66 na minst spannende lijsttrekkersverkiezing ooit

Sigrid Kaag is definitief de nieuwe partijleider van D66. De minister voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft zoals verwacht de interne lijsttrekkersverkiezing met gemak gewonnen. Ze kreeg ruim 95 procent van de stemmen.

Minister Sigrid Kaag is met ruim 95 procent van de stemmen verkozen tot lijsttrekker van D66. Beeld EPA
Minister Sigrid Kaag is met ruim 95 procent van de stemmen verkozen tot lijsttrekker van D66.Beeld EPA

De voormalige VN-topdiplomaat had slechts één tegenstander: de in China woonachtige ex-taxichauffeur Ton Visser. Die wist slechts 3,1 procent van de leden achter zich te krijgen.

Kaag toonde zich in een schriftelijke verklaring tevreden over haar uitverkiezing. ‘Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet. Dat moment voor mij is nu. Het is een voorrecht politiek leider te zijn van D66.’

D66 had sinds het vertrek van Alexander Pechtold eind 2018 geen politiek leider meer. Kamerlid Rob Jetten volgde Pechtold op als fractievoorzitter. Hij leek aanvankelijk ook warm te lopen van het lijsttrekkerschap, maar besloot zich niet kandidaat te stellen toen de binnen D66 populaire Kaag zich eenmaal meldde.

Binnen de partijtop was er weinig animo voor een gevecht om het lijsttrekkerschap. De vrees was dat zowel Kaag als Jetten daar beschadigd uit zou komen. De strijd in 2016 bij de PvdA tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher was daarbij een schrikbeeld.

Visser, die in het verleden al twee keer een kansloze poging deed om lijsttrekker te worden, kreeg wel steun voor zijn kandidatuur. De afgelopen twee weken heeft D66 twee interne verkiezingsbijeenkomsten georganiseerd. Voor Kaag was dat een manier om zich verder te introduceren aan de leden. Visser deed per videoverbinding mee vanuit China.

Sinds Kaag haar kandidatuur bekendmaakte is D66 iets gestegen in de peilingen. In vergelijking met de verkiezingsuitslag van 2017 staat de regeringspartij nog steeds op een behoorlijk verlies. Destijds haalde D66 19 zetels.

Sommige D66'ers hopen dat Kaag zich tijdens de komende verkiezingscampagne kan profileren als potentieel eerste vrouwelijke premier van Nederland, ook al staat een partij als de VVD nu een straatlengte voor in de peilingen. Uit een recente peiling van EenVandaag blijkt dat Kaag na premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra wel wordt gezien een geschikte kandidaat voor het premierschap.

Kaag zal zaterdag in Papendal een toespraak houden voor D66-leden. Dan moet ook duidelijker worden welke richting ze partij op wil duwen. Tot dusver heeft de ex-diplomaat, die het grootste deel van haar leven in het buitenland woonde, zich amper uitgelaten over sociaal-economische thema’s. Wel pleitte Kaag onlangs voor meer investering in het onderwijs. Volgens haar moet 3 procent van het bruto binnenlandse product voortaan naar onderzoek en onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden