Signalement

En we konden het niet laten u hier ook nog te wijzen op een aantal nieuwe titels over mensen en techniek, en andere interessante net verschenen boeken.

Filosofie-uitgevers Boom, Klement, Lemniscaat, Octavo en Vantilt bundelden ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie hun krachten en selecteerden uit hun fondsen een verzameling tekstfragmenten - sommige reeds verschenen, andere nog niet eerder gepubliceerd - rond het thema Mens & Techniek. Het resultaat bieden ze de hele maand april gratis aan als e-book. Hans Achterhuis, Bert Keizer, Marli Huijer, Stine Jensen, René ten Bosch, Ad Verbrugge: in totaal vierentwintig filosofen leverden een bijdrage. Zie de mens... hij is niet meer, heet het boek dat is te downloaden via boomfilosofie.nl.

Niet gratis, wel goedkoop is het essay Kunstmatig van nature - Onderweg naar Homo sapiens 3.0 van Jos de Mul (uitgeverij Stichting Maand van de Filosofie) dat deze maand voor euro 4,95 in de boekhandel ligt. Volgens De Mul, hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft de intelligentie van de mens zijn eindpunt nog niet bereikt. Hij gaf zijn essay een motto mee van Friedrich Nietzsche, bedenker van de Übermensch: 'Niets dan lof heb ik voor iedere vorm van scepsis waarop het mij geoorloofd is te antwoorden: 'Laat ons het maar proberen!' Maar van alle dingen en vragen die geen experiment toelaten, wil ik niets meer horen' (uit De vrolijke wetenschap, 1882).

Een heel andere gedachte komt van filosoof en sociaal geograaf Hans Kennepohl. We zijn nog nooit zo romantisch geweest, heet zijn debuut dat komende week verschijnt (Lemniscaat; euro 19,95). Hartjes, een vlag en een cello sieren het fraaie omslag; binnenin betoogt Kennepohl dat gevoelens in onze maatschappij 'steeds vaker' centraal staan en legt hij uit dat romantiek niet alleen met kaarslicht te maken heeft. De Romantiek als stroming is sterk onderbelicht, meent Kennepohl, en de romantisering van de maatschappij bleef te lang uit het zicht van filosofen.

Tot slot, wat de Maand van de Filosofie betreft, verscheen van de jonge, Australische School of Life-filosoof Damon Young Filosoferen in de tuin (Ten Have; euro 16,95). Young is op 18 april een van de G8-filosofen die in de Beurs van Berlage komen spreken over het thema vooruitgang. In zijn boek behandelt hij de ideeën van volslagen uiteenlopende filosofen die één ding met elkaar gemeen hebben: ze hadden iets met tuinen en natuur. Of ze walgden er juist van, zoals Jean-Paul Sartre die vanaf het moment waarop hij als klein, lelijk en onhandig jongetje werd gepest in het Parijse Jardin du Luxembourg, een hekel had aan alles wat groen was: 'Sartre had een oprechte afkeer van wat we 'natuur' noemen en het natuurlijke landschap. Ook parken en tuinen ontkwamen niet aan zijn toorn.'

De derde roman van Tao Lin (1983), de Amerikaanse grondlegger van het blogplatform Alt Lit, heet Taipei en is vertaald door Edzard Krol (Podium; euro 19,50). Jonge mensen in de weer met Facebook, Twitter, drugsfeesten en familiebezoekjes. 'Daniel zei dat hij vorige week toegezegd had te zullen komen, maar nu niet meer wilde gaan, en dat Fran een paar minuten geleden ge-smst had dat ze, anders dan verwacht, geen Oxycodone kon krijgen - waarzonder het verblijf bij de familie van Fran 'ondraaglijk' zou zijn, vond Daniel, zowel voor hemzelf als voor Fran.'

Randverschijnselen en excentrieke auteurs als Cornelis Bastiaan Vaandrager, Jotie T'Hooft en Adriaan Bontebal, daarover handelen de columns die Karel ten Haaf in de afgelopen jaren bijdroeg aan het tijdschrift en de weblog Tzum. Ze zijn gebundeld in Alleen de titel is nog niet af (Kleine uil; euro 15,-). Met ook speurtochten naar de herkomst van onbekende regels, zoals die met de omschrijving van een echtelijke ochtendgroet als 'de sterke kus der ongewassen tanden'. Geciteerd door Carmiggelt, toegeschreven aan E. du Perron. Maar niet te vinden in diens Verzameld Werk. Karel ten Haaf heeft de bron ontdekt: het is Het bozig boekje uit 1926, een bundel met vroege hekeldichten. En hij ontdekte bovendien twee versies van de desbetreffende regel.

De titel van de roman uit 1993 van de Zuid-Afrikaanse auteur, bibliothecaris en verpleeghulp Karel Schoeman (1939) luidt in het Afrikaans Hierdie lewe. Het verhaal speelt in de 19de eeuw. Op haar sterfbed blikt een vrouw terug op haar leven, op het verjagen van de kleurlingen en op het mysterie achter de dood van een van haar twee broers. 'Ik ben wakker en wacht in het slapende huis, weerloos tegen gedachten en herinneringen en de onverbiddelijke eis om verslag te doen en niet te vergeten.' Rob van der Veer vertaalde de roman als Dit leven (Brevier; euro 19,90).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden