Signalementen

Tot slot wijzen we u hier nog op andere interessante, poëtische, journalistieke, ontroerende, magistrale net verschenen titels.

Geboren in 1979 in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus, studeerde aldaar Arabische literatuur, woont sinds 2008 in Stockholm, waar zijn gedichten in het Zweeds zijn gepubliceerd: Ghayath Almadhoun is de naam, en Djûke Poppinga vertaalde zijn gedichten uit het Arabisch: Weg van Damascus (Jurgen Maas; € 17,95) begint met 'De stad': 'Zelfs al is de weg naar Ithaka mooier dan Ithaka, de weg naarDamascus is niet mooier dan Damascus.'

Weg van Damascus. Beeld Boekcover
Weg van Damascus.Beeld Boekcover

Behalve dichter en beeldend kunstenaar is Armando (85) ook schrijver van ultrakorte verhalen. Korte dialogen en minitatuurbeschrijvingen, genoteerd in taal die even stuurs als gevoelig is, zoals 'Afscheid': 'In de witte ziekenzalen werd het licht gedoofd. Het was een gure winteravond. Ze omarmden elkaar bij wijze van afscheid. De een ging dood en de ander moest nog een poosje verder leven.' Ter plekke (AtlasContact; € 25,-) heet de bundeling van alle korte verhalen uit de afgelopen elf jaar.

Armando - Ter Plekke. Beeld Boekcover
Armando - Ter Plekke.Beeld Boekcover

Negen jaar na Roeshooft hemelt, waarvoor hij de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs kreeg, is er een nieuwe dichtbundel van Joost Zwagerman: in Voor alles (De Arbeiderspers; € 16,95) veel verzen naar aanleiding van beroemde beeldende kunst, zoals het portret dat Marlene Dumas maakte van model Naomi Campbell: 'Hoe Dumas Naomi's lippen weeft./ Neus, het snotgootje, je ziet/ bijna een nabij pincet.'

Joost Zwagerman - Voor Alles. Beeld Boekcover
Joost Zwagerman - Voor Alles.Beeld Boekcover

Michele Serra is een bekend Italiaans journalist, schrijver en humorist. Al die kwaliteiten zijn verenigd in zijn novelle Wacht op mij (Lebowski; € 11,99), die werd vertaald door Etta Maris. Wacht op mij bestaat uit de satirische en ontroerende berichten van een vader aan zijn 18-jarige zoon. Hij nodigt hem uit om samen de Colle della Nasca te beklimmen, de 'heuvel der geboorte', want: 'Wandelen is een genezing.' Eerst wil de zoon niet, maar op een dag gaat hij mee.

Michelle Serra - Wacht op mij! Beeld Boekcover
Michelle Serra - Wacht op mij!Beeld Boekcover

Een Belgische schrijver in Pennsylvania, de stad waar Andy Warhol werd geboren. Hij schrijft wel maar schrapt ook weer bijna alles. 'Ik heb een mening over de experimentele films van Andy Warhol. Ze is onbelangrijk,' schrijft Paul Mennes in zijn zevende roman Niets bijzonders (Nijgh & Van Ditmar; € 17,50). Achterin wordt het personeel van het plaatselijke Andy Warhol Museum bedankt.

Paul Mennes - Niets bijzonders. Beeld Boekcover
Paul Mennes - Niets bijzonders.Beeld Boekcover

Boekenliefhebbers herademden toen de winkelketens Selexyz en De Slegte begin 2012 werden gered. Investeringsmaatschappij ProCures leek de boekhandel met frisse ideeën te gaan opschudden. Nog geen twee jaar later ging de in Polare herdoopte keten failliet. NRC Handelsblad-redacteuren Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger reconstrueren de dramatische ondergang in Het Boekenparadijs - De opkomst en ondergang van de grootste boekhandelketen in Nederland (Ambo Anthos; € 17,99). Grote vraag: had ProCures eenvoudig het tij tegen, of was er sprake van mismanagement?

Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger - Het boekenparadijs. Beeld Boekcover
Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger - Het boekenparadijs.Beeld Boekcover

Honderden miljoenen euro's en duizenden banen gingen verloren in het avontuur van de krantenuitgeverijen Wegener en de Media Groep Limburg, nadat die waren overgenomen door de Britse investeerder en 'mediavisionair' David Montgomery. In Kranten, ego's, kapitaal - de val van de regionale pers (Atlas Contact; € 21,-) vertelt Louis van de Geijn, oud-hoofdredacteur bij Wegener, hoe kranten als Brabants Dagblad, BN De Stem en De Twentsche Courant Tubantia reddeloos in de uitverkoop belandden en na een rigoureuze kaalslag eigendom werden van De Persgroep.

Louis van de Geijn - Kranten, ego's, kapitaal. Beeld Boekcover
Louis van de Geijn - Kranten, ego's, kapitaal.Beeld Boekcover

De Volkskrant had dan wel de naam een 'schrijverskrant' te zijn, meer dan concurrent NRC Handelsblad, maar 'die schrijvers waren toch vooral begenadigde individualisten die vertrouwden op hun intuïtie, er was geen sprake van dat ze elkaars werk grondig bespraken, zoals ze ook amper tolereerden dat een chef zich met hun verhaal bemoeide.' In Handboek verhalende journalistiek (Atlas Contact; € 21,99) laten Henk Blanken en Wim de Jong zien hoe dagbladen en tijdschriften de kracht van het meeslepend geschreven verhaal in het internettijdperk ontdekten. Met veel praktijkvoorbeelden, analyses en een inventaris van goede eerste zinnen ('Aan attractiepark De Efteling bewaarde ik mooie herinneringen, tenminste dat dacht ik').

Handboek verhalende journalistiek. Beeld Boekcover
Handboek verhalende journalistiek.Beeld Boekcover

In de jaren zeventig en tachtig verschenen de eerste twee delen van de terugblik van Patrick ('Paddy') Leigh Fermor (1915-2011) op de avontuurlijke voettocht die hij als 18-jarige maakte. Het onvoltooide laatste deel van de trilogie verscheen posttum in 2013 als The Broken Road. In de Volkskrant noemde schrijver Jaap Scholten het een magistraal boek. De Nederlandse vertaling van Barbara de Lange is nu verschenen: Een onvoltooide reis. Van de IJzeren Poort tot de berg Athos (AtlasContact; € 24,99).

Een onvoltooide reis. Beeld Boekcover
Een onvoltooide reis.Beeld Boekcover
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden