Signalement: romans, interviews, geschiedenis, reizen en meer

En we konden het niet laten u hier ook nog te wijzen op andere interessante, leerzame, vrolijk makende en anderszins fijne net verschenen titels.

De zoon van een zakenman wijdt zich aan het theater: Wilhelm Meisters Lehrjahre, de tweede roman van Johann Wolfgang Goethe, verscheen in 1795. Hij werkte er tien jaar aan. Critici destijds vonden dat het helaas geen tweede Werther was, de hoogromantische eerste roman van Goethe. Na de toneelwereld komt Wilhelm in 'het torengezelschap' terecht, een adellijke kring die doet denken aan de vrijmetselaars. Ria van Hengel vertaalde de ideeënroman als Wilhelm Meisters leerjaren (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 44,95).

Twee vertalers, Gerda Baardman en Jan de Nijs, hebben zich gestort op The Luminaries, de omvangrijke roman van de Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton (1985), die vorig jaar als jongste in de geschiedenis de Man Booker Prize won. Al wat schittert (Anthos; euro 29,95) speelt in Nieuw-Zeeland, 1866. Ook de stellaire en planetaire posities zijn historisch, dat wil zeggen: 'De lentenachtevening deed zich vroeger voor terwijl de zon in het sterrenbeeld Ram stond, het eerste teken. Tegenwoordig vindt zij plaats met de zon in Vissen, het twaalfde teken. Dientengevolge zullen de lezers van dit boek opmerken dat elk teken van de dierenriem ongeveer een maand later 'verschijnt' dan volgens de gangbare opvatting het geval is.' Zo waarschuwt het woord vooraf van de veelgeprezen roman met hoofdstukken als 'Saturnus in Weegschaal' en 'Venus in Waterman'.

'Ik heb van dit requiem geen hecht doortimmerd bouwwerk willen maken, vol dwarsverbanden en vooraankondigingen en terugverwijzingen', aldus A.F.Th. van der Heijden in het schriftelijke interview met de Volkskrant op 11 juni 2011, over Tonio, de requiemroman over zijn verongelukte zoon. 'Zo min mogelijk beproefde literaire procedés, in godsnaam. Maar waar woorden en metaforen en symmetrieën zelfstandig samenspannen, heeft de schrijver het nakijken.' Het interview is opgenomen in Uitverkoren (De Bezige Bij; euro 17,90), naast andere interviews, een voorstudie van Tonio en Van der Heijdens imponerende dankwoord bij de aanvaarding van de P.C. Hooftprijs.

'De figuur van koningin Juliana gaat schuil onder een dikke laag clichés', zo begint Jolande Withuis Juliana's vergeten oorlog, dat donderdag verscheen (De Bezige Bij; euro 14,90). 'Een daarvan is dat zij zo intens had genoten van haar tijd in Canada, omdat ze daar, ver weg van de oorlog en de politiek, alle tijd had voor het huishouden en haar dochtertjes Beatrix, Irene en later Margriet.' Het cliché bleek niet waar, ontdekte Withuis tijdens de research die ze deed voor haar Julianabiografie die naar verwachting in 2015 zal verschijnen. Juliana's vergeten oorlog is daar een voorpublicatie van. Jolande Withuis schreef al eerder over het actieve politieke leven dat Juliana in de jaren '40-'45 in werkelijkheid leidde, ook in de Volkskrant, en brengt het boek nu uit omdat het op 20 maart tien jaar geleden is dat Juliana overleed.

In het populair-wetenschappelijke programma Proefkonijnen van BNN geven Dennis Storm en Valerio Zeno, beter bekend als Dennis & Valerio, 'hun lichaam aan de wetenschap': ze voeren experimenten uit (ze aten bijvoorbeeld een stukje van elkaars lichaam op) en praten daarover met Bas Haring en fysicus Lieven Scheire, hun vaste panelleden. In Doe dit vooral thuis (Nijgh & Van Ditmar, euro 18,99) beschrijft en becommentarieert Bas Haring vragen en experimenten uit het programma.

In september 2008, een dag na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, besloten Egbert Kalse - toen financieel journalist voor NRC Handelsblad - en GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik een diner te organiseren met uitsluitend wijze mannen uit hun eigen netwerk. Onder anderen Bas Jacobs, Ewald Engelen, Wouter Bos en Roel Janssen kwamen vanaf oktober 2008 drie tot vier keer per jaar bijeen in een restaurant in Amsterdam om te discussiëren over de onderwerpen die zich in tijden van crises zoal voordoen. Het Crisisdiner, noemden ze hun avonden, en al zal het aan tafel ook heus wel over voetbal en de vrouwtjes zijn gegaan, in het boek Het crisisdiner (Prometheus / Bert Bakker; euro 19,95) buigen de wijze mannen zich ieder in een eigen hoofdstuk over zaken als de ontstaansgeschiedenis van de eurozone, de toenemende inkomensongelijkheid en de ellende in de financiële sector.

Het ware reizen vindt natuurlijk niet buiten plaats, maar in je hoofd. Schrijvers reizen thuis is de omineuze titel van het tijdschrift De Parelduiker 1, (Bas Lubberhuizen; euro 12,50), over nooit gemaakte reizen van Fernando Pessoa, en over Emmanuel Bove, wiens helden bij uitstek niet-reizigers zijn. Het stuk van Bove-vertaalster Mirjam de Veth heet 'Koortsachtig op zoek naar stilstand'. Toen Frankrijk net bevrijd was en feest vierde, stierf hij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden