Signaal aan demonstranten Al Hoceima: Marokko trekt politie terug, in ruil voor rust?

De Marokkaanse politiemacht die wekenlang alomtegenwoordig was in het centrum van Al Hoceima is deze week begonnen zich terug te trekken. Het kan de ommekeer betekenen voor de Noord-Marokkaanse stad, waar de spanning tussen protestbeweging en ordehandhavers gedurende acht maanden steeds meer opliep.

Een demonstratie in Al Hoceima in juni. Beeld AFP

Het grote plein van Al Hoceima, uitkijkend over zee en genoemd naar de Marokkaanse koning Mohammed VI, is sinds begin deze week vrijgemaakt van ordetroepen, melden Marokkaanse media. Ook vertrok een deel van hen uit de nabijgelegen plaats Imzouren. De terugtrekkende beweging is ingezet op aanwijzing van de koning zelf, zei Farid Chourak, provinciegouverneur van Al Hoceima. De koning zou opdracht hebben gegeven 'de vrijheden te garanderen'.

'Dit zijn sterke signalen', sprak Chourak tijdens een persconferentie. 'Als de demonstranten positief op deze signalen reageren, zullen er andere volgen. Vertrouwen en ordebewaking gaan hand in hand, totdat we een normale situatie bereiken.'

(Tekst gaat verder na afbeelding.)

Een demonstrant schopt een busje traangas terug naar politieagenten in Al Hoceima. Beeld AFP

Corruptie

Het is onrustig in Al Hoceima sinds op 28 oktober 2016 een vishandelaar werd geplet in een vuilniswagen, nadat hij zijn in beslag genomen partij vis probeerde te redden. Demonstranten gingen de straat op tegen de corruptie waarvan de vishandelaar volgens hen het slachtoffer was. Ook eisten ze betere scholen, ziekenhuizen en arbeidskansen.

Lange tijd waren de protesten vreedzaam, maar ze liepen uit de hand nadat protestleider Nasser Zafzafi eind mei werd opgepakt. Met de protestleider verdwenen tientallen, en volgens mensenrechtenorganisaties zelfs tweehonderd, jongeren in de cel. Al Hoceima werd ingenomen door ordetroepen die de protesten probeerden te verhinderen. De nieuwe leus van de demonstranten werd vervolgens 'Vreemdzaamheid, het is voorbij'. Ze zetten hun woorden kracht bij door stenen te gooien naar de politie. Die reageerde met traangas en klopjachten door de straten.

Een demonstratie in Al Hoceima in juni. Beeld AFP

Vrijlating

De belangrijkste eis van de protestbeweging werd de vrijlating van de gevangenen. Tijdens het Suikerfeest, eind juni, ontstond een uitzonderlijk gewelddadige confrontatie tussen betogers en politie. De politie noteerde 39 gewonden, de demonstranten lieten heftige foto's rondgaan op sociale media.

Daarna gingen er onder de activisten stemmen op een bestand in acht te nemen. Toch vond er afgelopen zondag nog een protest plaats op het strand, met demonstranten in zwembroek tegenover veiligheidstroepen in vol ornaat. Het leidde tot veel vrolijkheid op sociale media, met plaatjes van agenten in korte zwembroekjes met 'politie' erop en ordetroepen die de activisten zelfs achtervolgen bij het parachutespringen.

(Tekst gaat verder na afbeelding.)

Demonstranten tegenover de politie tijdens een demonstratie tegen de regering in Al Hoceima in juni. Beeld AFP

'Zomerseizoen redden'

De dag erop maakte de provinciegouverneur bekend dat de ordehandhavers zich zullen terugtrekken. De minister van Toerisme, Mohamed Sajid, kondigde aan dat Al Hoceima weer een toeristische bestemming moet worden. Hij nam een serie 'urgente maatregelen om het zomerseizoen te redden'. Zo zal Royal Air Maroc met ingang van volgende vaker vliegen op Al Hoceima. De Marokkanen zullen worden bewerkt met een promotiecampagne.

En mogelijk geeft de koning zelf het goede voorbeeld. Marokkaanse media speculeren dat Mohammed VI volgende week een bezoek zal brengen aan Al Hoceima. Hij brengt er meestal zijn zomervakantie door.


Lees meer over de demonstraties in het Rifgebied

De man achter de protesten
Al maanden is het onrustig in de Rif, een achtergestelde regio in het noorden van Marokko. 'De protesten zullen groter en groter worden.' (+)

Is de vrees dat Rif-activist Saïd C. in Marokko wordt gemarteld terecht?
Nederland weigert Saïd C. uit te leveren. C. staat bekend als een voorvechter van de onafhankelijkheid van het Rifgebied. Daarom zou hij in Marokko het gevaar lopen te worden gemarteld, zo luidt off the record de Nederlandse verklaring. (+)

Hoe Al Hoceima veranderde in een belegerde stad
Wat begon als woede om de dood van een visverkoper, werd een strijd tegen achterstelling. 'Er is hier geen werk, geen goed ziekenhuis, geen universiteit.' (+)

In beeld: Protesten in Al Hoceima
Tijdens de maandenlange demonstraties in Al Hoceima zijn vele tientallen mensen opgepakt. De bevolking voelt zich achtergesteld door de overheid en dat laten de demonstranten merken ook. Bekijk de fotoserie hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden