Sigaretten en shag minder in trek

VOORBURG (ANP) - Nederlanders roken sinds 1995 een kwart minder sigaretten en een derde minder shag. Vergeleken met 2004 daalde de consumptie van tabak vorig jaar met bijna 9 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft bekendgemaakt.

De laatste jaren is het aantal rokers flink afgenomen. Van 2001 tot en met 2004 daalde hun aantal met meer dan 400.000 tot vier miljoen. Ondanks de daling rookten Nederlanders vorig jaar nog steeds bijna 25 miljard sigaretten en shagjes. Als iedere Nederlander elke dag evenveel zou opsteken, zou dat neerkomen op meer dan vier rokertjes per dag.

,,De gestage daling van de consumptie van sigaretten en shag gaat samen met een aanzienlijke verscherping van de Tabakswet. Door de nieuwe wet mag bijvoorbeeld geen reclame voor tabaksproducten gemaakt worden'', stelt het CBS.

Hogere accijns

Mensen roken volgens het rekenbureau ook minder door de steeds hogere prijs van sigaretten en shag. ,,In 2005 kostte een pakje van 25 sigaretten in de meest populaire prijsklasse 4,60 euro, ruim 75 procent meer dan in 1995.

De prijs van shagtabak nam in dezelfde orde van grootte toe'', aldus het CBS. De stijging komt onder andere door de hogere accijns. Dankzij de verhoging kreeg de overheid van 2001 tot en met 2004 toch meer accijns binnen, ondanks de daling van de verkoop van tabak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden