Sigaren roken op de veranda

In Cuba, ooit het bolwerk van sigarenrokende revolutionairen, mag sinds maandag in openbare ruimten niet meer worden gerookt. Het verbod lijkt op vechten tegen de bierkaai in het land van de goede tabak, waar meer dan de helft van de volwassenen rook....

Cubanen mogen niet langer roken in onder meer ruimten met airconditioning, kantoren, scholen en sportcentra. De Cubaanse regering wil zo de gezondheid van de bevolking verbeteren. President Fidel Castro, ooit een befaamd liefhebber van Cohiba-sigaren, stopte twintig jaar geleden met roken met het oog op zijn gezondheid.

Veel Cubanen hebben zijn voorbeeld niet gevolgd en zijn nog altijd zware rokers. Het was tot maandag heel gewoon om in ziekenhuizen, liften en volle bussen rokers aan te treffen.

Ook sigarettenautomaten zijn ten prooi gevallen aan de maatregel. Cafés en restaurants van de staat moeten afzonderlijke rookgedeeltes inrichten, een verplichting waaraan nog niet algemeen gevolg is gegeven.

In de Floridita-bar, ooit een van de favoriete gelegenheden van Ernest Hemingway, zit een buslading Russische toeristen te paffen en cocktails te drinken in een ruimte die blauw staat van de rook. 'Misschien morgen', zegt een barman over het verbod.

In het Nacional Hotel in Havana, waar Winston Churchill en Hemingway in 1946 bij het diner een wedstrijd sigaren roken hielden, zijn de asbakken verwijderd uit de lobby. Gasten krijgen te horen dat ze naar de veranda moeten als ze hun mojito-cocktail willen combineren met een Habano-sigaar.

Op de internationale luchthaven is roken eveneens verleden tijd. De nationale luchtvaartmaatschappij Cubana blijft zijn passagiers echter toestaan te roken op een deel van zijn vluchten, zegt een woordvoerder.

In het How Yueng-restaurant in het centrum van Havana, waar gebakken rijst het enige Chinese gerecht is, hangen al sinds vijf jaar bordjes 'Verboden te roken', maar niemand heeft zich daar ooit iets van aangetrokken. 'We deden een oogje toe. Nu worden we strenger', zegt serveerster Yaily.

Volgens de anti-rookwet, die een maand geleden werd bekendgemaakt, is ook de verkoop van rookwaar aan minderjarigen verboden evenals tabaksverkoop op minder dan honderd meter afstand van scholen.

Maar in de koffieshop van het Calixto Garcia-ziekenhuis in Havana zijn sigaretten nog gewoon te koop, en bezoekers paffen er lustig op los. Longkanker is een belangrijke doodsoorzaak op dit eiland met 11 miljoen inwoners.

Veel Cubanen hechten weinig geloof aan de haalbaarheid van het verbod. Roken is zozeer onderdeel van het leven, dat de communistische overheid nog altijd gesubsidieerde sigaretten op rantsoen geeft aan mensen van boven de vijftig.

Nicotine begon zijn verslavende opmars over de wereld na de komst van Christoffel Columbus in 1492, tijdens zijn eerste ontdekkingsreis naar Amerika. Bemanningsleden zagen hoe de inheemsen geurige bladeren in bundeltjes rookten en namen de gewoonte al spoedig over.

Hoewel sigarenfabrikanten het land ontvluchtten na de machtsovername van Fidel Castro, maakt het land nog altijd sommige van 's werelds smakelijkste sigaren. De jongste generatie rookt echter minder dan de ouderen, een tendens die mogelijk zal worden versterkt door het rookverbod.

'Ik ben er helemaal voor', zegt Saidinys Barrera, een student kunstgeschiedenis. 'Ik rook niet en ik zie niet in waarom andermans rook mijn gezondheid moet schaden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden