Sietske afwezig bij zaak dode baby's

GRONINGEN Vier dode baby's, in koffers op zolder gevonden in een woning in het Friese Nij Beets. Kort na haar aanhouding bekende de 26-jarige Sietske H. haar kinderen te hebben omgebracht. Vandaag dient de eerste pro forma-zitting tegen haar. Ze wordt verdacht van meervoudige kindermoord of -doodslag.

Karin Sitalsing

Op het eerste delict staat maximaal negen jaar celstraf. Op het tweede maximaal zes jaar celstraf. De zaak schokte Nederland deze zomer.


Ze zal er zelf niet bij zijn. De officier van justitie zal om schorsing vragen. Sietske wordt binnenkort ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).


Sinds haar aanhouding op vrijdag 6 augustus is de zaak-Sietske nog altijd omgeven met veel vragen. Hoe was het bijvoorbeeld mogelijk dat Sietske tussen 2002 en 2010 vier keer zwanger raakte en haar kind baarde, zonder dat haar ouders - bij wie ze woonde - en vrienden dat in de gaten hadden? En hoe kan het dat haar baas en patiënten in de praktijk het wél zagen? De tandarts vertelde ze dat ze de baby's opgaf ter adoptie. Patiënten die haar feliciteerden met haar zwangerschap, kregen de wind van voren.


Iemand uit haar omgeving vertrouwde het niet en trok bij de politie aan de bel. Op het bureau vertelde Sietske eerst nog dat ze haar baby's had opgegeven ter adoptie. Toen ze vervolgens geen papieren kon overleggen om dat te bewijzen, werd haar woning doorzocht. Op zolder vond de politie de vier lijkjes.


Een andere vraag is: wat is de rol van de verwekker of verwekkers? Die vraagt lijkt te zijn beantwoord door het Openbaar Ministerie. Het OM gaf vorige week aan dat het Sietske als enige verdachte beschouwt.


Sietskes ouders hebben het dorp verlaten. Wel hebben zij aangegeven op den duur te willen terugkeren naar Nij Beets. Het huis staat te koop. Het loopt niet echt storm. Huurders in het dorp hebben voorrang, maar willen het huis niet kopen.


En dan is er nog die andere vraag, die misschien wel het meest voor de hand ligt. Wat bezielt een goed opgeleide, vrolijke, populaire jonge vrouw om tot viermaal toe zwanger te raken en haar kinderen om te brengen? Voor het antwoord op die vraag moeten we wachten tot de inhoudelijke behandeling. Die zal naar alle verwachting in maart plaatsvinden. Eerst wordt Sietske nog onderzocht.


Uitgelicht pagina 18 en 19


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden