Sierraleoons leger gijzelt Nigerianen

De Nigeriaanse eenheden in Sierra Leone zijn door het muitende leger en de rebellen van Foday Sankoh de stad uitgedreven....

Reuter, AP, AFP

FREETOWN

Amerikaanse mariniers hebben gisteren voor de derde keer een evacuatie uitgevoerd van buitenlanders en enkele hooggeplaatste personen uit de verdreven regering van president Ahmad Tejan Kabbah. Ruim 1200 mensen werden geëvacueerd. Het was de laatste kans om weg te komen. Na de Amerikanen hebben de Britten hun ambassade gesloten.

Het hotel Mammy Yoko, van waaruit de eerder evacuaties plaatsvonden, was maandagavond ingenomen door Sierraleoonse rebellen en soldaten, na hevige vuurgevechten met de kleine Nigeriaanse eenheid die het hotel bewaakte maar weldra door de munitie heen was. Gisteren werden de evacués bij een ander strandhotel opgehaald door Amerikaanse helikopters die hen naar het marineschip Kearsarge voor de kust brachten.

Volgens de Britse militair attaché zijn bij de slag op Mammy Yoko twee Nigerianen gesneuveld. Een Britse militaire adviseur raakte gewond. De jonge soldaten en rebellen roofden het hotel leeg, deden zich tegoed aan de drankvoorraad en sliepen in triomf in de dure hotelkamers, nadat de buitenlanders met helikopters waren geëvacueerd.

Maandagochtend vroeg begonnen Nigeriaanse kannoneerboten beschietingen op de buitenwijken van Freetown. In de wijk Aberdeen zijn volgens bronnen bij het ziekehuis 62 doden gevallen. Een woordvoerder van coupplegers noemde het aantal van tachtig doden.

De leider van de coup, majoor Johnny Paul Koromah, maakte gisteren een rondtocht door de stad ten teken dat hij in de hele stad de baas is. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP werd naar het legerkamp Wilberforce, op een heuvel buiten de stad, gebracht en zag de driehonderd gevangen Nigeriaanse militairen. Ze zouden zijn gepakt bij het hotel Mammy Yoko, bij het vliegveld Lungi en bij de militaire basis Jui, 25 kilometer ten oosten van Freetown.

De Nigeriaanse commandant van de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog, generaal Victor Malu, bevestigde gisteren dat hij een staakt-het-vuren was overeengekomen met Koromah. 'We hopen dat zij zich eraan houden, want als ze dat niet doen voeren wij versterkingen aan om het offensief voort te zetten', zei hij. Nigeria wil bommenwerpers en extra soldaten naar het vliegveld Lungi overvliegen.

Ooggetuigen in Monrovia, de hoofdstad van het buurland Liberia, zeiden dat vier gevechtshelikopters van het Nigeriaanse Ecomog-contingent gisteren naar Freetown waren vertrokken met troepen, artillerie en raketwerpers.

De Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren op de top van de OAE in Zimbabwe dat zijn land vastbesloten bleef om president Kabbah terug aan de macht te brengen. Hij kreeg steun van de OAE voor de Nigeriaanse aanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden