Sierra Leone verkoopt grote 'Vredesdiamant', opbrengst van 5,5 miljoen euro voor bevolking

Hij is al een 'Vredesdiamant' genoemd: de eivormige edelsteen die Sierra Leone op een veiling in New York voor 6,5 miljoen dollar (ongeveer 5,5 miljoen euro) heeft verkocht om ontwikkelingsprojecten mee te financieren. Een van 's werelds grootste ruwe diamanten als bron van enorme rijkdom voor het West-Afrikaanse land, waar diamanten vrijwel altijd goed bleken voor armoede en gewapende conflicten.

De 709 karaat diamant Beeld afp

Dat de koper van de grote diamant, de Britse juwelier Laurence Graff, op de veiling aanzienlijk minder betaalde dan waar Sierra Leone op hoopte, mag de vreugde niet drukken. Natuurlijk was het een tegenvaller dat de tweede poging van Sierra Leone om de grote edelsteen te verkopen lager uitviel dan de 7,8 miljoen dollar die in mei op een veiling in de hoofdstad Freetown nog werd afgeslagen. Maar: de prijs die nu voor de diamant is betaald, is op dit moment het hoogst haalbare, zei voorzitter Martin Rapaport van de Rapaport Group, een keten van diamant-bedrijven die de veiling in New York regelde.

Bovendien komt de gehele opbrengst van de diamant ten goede aan de regering en de bevolking van Sierra Leone. Geld voor het onderhoud van wegen, nieuwe scholen en schoon drinkwater. En zoiets is nog nooit gebeurd, aldus Rapaport na de veiling. Een blik op de historie van Sierra Leone, de naam die de Portugezen het West-Afrikaanse land ooit gaven vanwege de vorm van de heuvels op het schiereiland waarop de hoofdstad Freetown ligt, geeft hem tamelijk gelijk.

Sinds ruim tachtig jaar geleden de eerste diamanten van Sierra Leone werden gevonden, kwamen de opbrengsten vrijwel nooit ten goede aan de straatarme bevolking. Diamanten waren vooral aanleiding voor een lange geschiedenis van burgeroorlog waarin rebellengroepen burgers dwongen in de mijnen te zoeken naar de stukjes koolstof. De opbrengst, zogenoemde bloeddiamanten, werd vervolgens gebruikt voor de aanschaf van wapens en voor zelfverrijking van de militieleiders.

Inwoners van Sierra Leone tonen de diamant tijdens een persconferentie in New York op 21 november Beeld reuters

Blood Diamond

Hollywood-ster Leonardo di Caprio maakte er ooit nog de blockbuster Blood Diamond over, die het midden hield tussen een actiethriller en politiek pamflet. En supermodel Naomi Campbell getuigde over bloeddiamanten voor het Sierra Leone-tribunaal in Leidschendam tijdens het proces tegen Charles Taylor, de voormalige dictator van Liberia die in ruil voor diamanten jarenlang wapens en training gaf aan rebellengroepen in Sierra Leone.

De gewapende strijd in Sierra Leone is sinds 2002 voorbij. Maar nog altijd werken veel mensen bij in illegale mijnen in de oostelijke Kono-regio. Ook heeft de regering van president Ernest Bai Koroma de handen vol aan smokkelaars van diamanten. Maar in maart schonk de christelijke geestelijke Emmanuel Momoh zijn met zijn blote handen gegraven vondst in de mijnen in de Kono-regio openlijk aan de president van Sierra Leone.

Niet zomaar een vondst, maar de grootste diamant die er in het gebied was gevonden sinds 1972. Een eivormige edelsteen met een gewicht van 709 karaat, zo'n 140 gram. Momoh vond dat de miljoenenopbrengst van deze in zijn ogen 'Vredesdiamant' ten goede moest komen aan zijn dorp en de gemeenschap. Het leverde de geestelijke een stroom aan positieve reacties op.

De mooiste? Misschien wel die van Martin Rapaport, die de veiling van de grote diamant in New York heeft geregeld. 'Er is een reden waarom God dit soort diamanten gaf aan de armste mensen ter wereld en de rijkste mensen hen willen. Dit is Tikun Olam (Hebreeuws voor het corrigeren van de wereld), dit maakt de wereld een betere plek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden