Sierra Leone isoleert nog meer ebola-gebieden

De president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, heeft nog eens een miljoen inwoners van zijn land in quarantaine geplaatst in een poging om de verspreiding van het dodelijke virus ebola tegen te gaan. Dat meldt de BBC.

Redactie
Een hulpmedewerker in Kenema, Sierra Leone, een regio waar het ebolavirus veel slachtoffers heeft gemaakt. Beeld ap
Een hulpmedewerker in Kenema, Sierra Leone, een regio waar het ebolavirus veel slachtoffers heeft gemaakt.Beeld ap

De noordelijke districten Port Loko en Bombali en het zuidelijke district Moyamba worden per direct van de buitenwereld afgesloten.

Bijna 600 mensen in Sierra Leone zijn al aan het virus overleden. De twee oostelijke districten zijn eerder al afgebakend.

Het nieuws komt op het moment dat de Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten dat de internationale reactie op de uitbraak van ebola te wensen overlaat. 'Meer landen moeten bijdragen', zei Obama. Het kan daarbij volgens hem gaan om luchttransport, experts, materieel en behandelingen.

Derde Amerikaan genezen
Er is ook goed nieuws. De derde Amerikaan die met ebola naar de VS was overgevlogen, is genezen. Dat hebben doktoren van het Nebraska Medisch Centrum vandaag bekendgemaakt.

De 51-jarige Rick Sara liet weten dolgelukkig te zijn. 'Goddank. Ik hou van jullie allemaal', zei Sara. Hij had een experimenteel medicijn toegediend gekregen met de naam TKM-Ebola van de fabrikant Tekmira Pharmaceuticals. Ook kreeg hij antistoffen uit het bloed van de Amerikaanse ebola-overlever Kent Brantly, die eerder genezen werd verklaard.

Ook een vrouwelijke hulpverlener genas al van het gevreesde virus. Een vierde Amerikaan is nog onder behandeling.

Spaanse geestelijke overleden
De met ebola besmette Spaanse geestelijke Manuel García Viejo overleefde het virus niet. García Viejo was begin deze week vanuit Sierra Leone overgebracht naar een ziekenhuis in Madrid. Vandaag overleed hij.

De 69-jarige pater was directeur van een ziekenhuis in de stad Lunsar in het westen van Sierra Leone. Hij is het tweede Spaanse slachtoffer van de uitbraak van ebola in West-Afrika.

De Spaanse missionaris Miguel Pajares (75) overleed half augustus in een ziekenhuis in Madrid, nadat hij in Liberia met het ebolavirus was besmet.

Vrijwilligers
In Duitsland hebben zich in 3 dagen tijd al 4500 militairen en burgers vrijwillig aangemeld om hulp te bieden in West-Afrika. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, liet weten overweldigd te zijn door het grote aantal.

De Wereldbank maakte bekend nog eens 170 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor hulp aan de getroffen regio. Het betekent bijna een verdubbeling van de bijdragen van de Wereldbank.

Op een bijeenkomst van de VN in New York liet minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag weten 3 miljoen euro extra vrij te spelen. Vorige week stelde ze hiervoor al 15 miljoen beschikbaar.

De ebola-epidemie in kaart gebracht

De genezen ebolapatiënt Richard Sacra arriveert in een medisch centrum in Omaha, Nebraska. Beeld ap
De genezen ebolapatiënt Richard Sacra arriveert in een medisch centrum in Omaha, Nebraska.Beeld ap
Manuel Garcia Viejo overleefde de ziekte niet. Beeld epa
Manuel Garcia Viejo overleefde de ziekte niet.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden